Belföld

„A stressztől már aludni sem tudtak a gyerekek” – lefoglalták a rendőrök a társaikat megalázó diákoktól a fenyegetésre használt gázpisztolyt

Négy, XVI. kerületi általános iskolába járó gyermeket térdeltettek le, aláztak meg és fenyegettek meg gázpisztollyal az iskolatársai – tudta meg a 24.hu. Értesüléseink szerint a rendőrök elfogtak egy másik 13 éves elkövetőt is, és ahogy a társánál korábban, úgy nála is házkutatást tartottak szerda délelőtt.

Az áldozatok, illetve az elkövetők többsége a Centenáriumi Általános Iskola és a Móra Ferenc Általános Iskola növendékei. Az egyik feljelentést tevő szülő részletesen is beszámolt nekünk a 13–14 éves gyerekeket ért megalázásokról és bántalmazásokról.

A kislányunk hazafelé tartott az osztálytársával a Centiből, amikor a házunk mögött körbe állta őket három fiú. Az egyik támadó a Móra Ferenc Általános Iskolába jár, a másik a miénkbe, a harmadik pedig az egyik ismerősük. A gyerekemmel lévő fiút leköpték, és megverték, a lányomat pedig nem engedték el segítséget kérni, hanem öngyújtóval hadonásztak felé, és azzal fenyegették, hogy felgyújtják a szép hosszú haját. Aztán röhögcsélve közölték vele, ne aggódjon, mert lányokat nem vernek meg

– mondta lapunknak a feljelentést tevő egyik szülő.

A nyolcadikos lány édesanyja lapunknak elmondta, ezt követően levelet írt a többi szülőnek és a tanároknak, amelyben részletesen beszámolt arról, mi történt a lányával és annak osztálytársával. Erre reflektálva mondta el neki egy másik szülő, hogy hasonlóan járt az ő gyermeke is. Miután ez mindenkit nagyon felkavart az általános iskolában, s téma volt az egész közösségben, a többi áldozat is elmondta, miket műveltek vele. Végül négy szülő november első felében bement a rendőrségre, és feljelentést tett a gyermekeiket ért megalázások és bántalmazások miatt.

„Ez a probléma szerintem már régebb óta húzódik, csak a gyerekek otthon sem merték elmondani a dolgokat. Nekem is csak három-négy nappal a történtek után mondta el a lányom, mi is történt vele. A stressztől már aludni sem tudtak a gyerekek, és akadt olyan, aki annyira kiborult, hogy megvágta a karját. Nem akart öngyilkos lenni, csak egyszerűen ennyire ki volt már borulva idegileg. Attól féltek, hogyha kimennek a lakótelepre, megint megtámadja őket az ott portyázó néhány fős banda.”

A szülő elmondta még, hogy volt olyan gyerek a lánya osztálytársai közül, akit azzal fenyegettek meg, kiviszik a patakpartra, és fegyverrel fogják bántalmazni. Olyan is akad a bántalmazott gyerekek között, akit megszégyenítő pózban, felismerhetően raktak ki az elkövetők az Instagramra.

A banda egy 13 éves fiú köré csoportosult, akinek gázpisztolya volt. Hozzá csapódtak a többiek, akik között több, jól szituált gyerek is van. Az áldozatok szülei nem értik, hogyhogy nem tűnt fel a felbujtó szüleinek, hogy a gyermeküknek gázfegyvere van, és miket posztolgat a társaival az Instagramon.

Az elkövetők többsége még 14 éves sincs, egyértelműen a szüleik hibája az, hogy már ilyen fiatalon bűnöznek. Őket kellene leginkább elővenni, hogy ne fordulhasson elő több ilyen eset

– mondta az édesanya, hozzátéve, az eset nyilvánosságra kerülése után minden segítséget megkaptak az érintett iskoláktól és pedagógusoktól, az elkövetésbe bevont gyerekek pedig bocsánatot kértek a megalázott társaiktól.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, négy szülő tett feljelentést a XVI. kerületi kapitányságon november másodikán, illetve utána azért, mert közterületen bántalmazták, letérdeltették és gázpisztollyal fenyegették a 13–14 éves gyermekeiket. A tettesek mobiltelefonnal rögzítették a bűncselekmények egy részét. A rendőrség kényszerítés, zaklatás és garázdaság gyanúja miatt indított nyomozást az ügyben.

A korábban elkapott 13 éves fiú után, ma egy másik 13 éves elkövetőt is sikerült a nyomozóknak elfogniuk. Úgy tudjuk, hogy mindkét fiatal otthonában házkutatást tartottak a rendőrök, és több mindent lefoglaltak tőlük. Megkerestük a BRFK-t, hogy a részletekről érdeklődjük, és megtudjuk, van-e súlyosabb sérült a bántalmazott gyerekek között. Az alábbi választ kaptuk:

A rendőrök eddig két elkövetőt azonosítottak, az elkövetéshez használt gáz- és riasztópisztolyt, valamint mobiltelefont lefoglalták. A nyomozóhatóságnak az eljárásban érintett négy sértett egyikének vonatkozásában sincs adata nyolc napon túl gyógyuló sérülésről, illetve önkárosító gyermekről sem merült fel információ, arról bejelentés eddig nem érkezett.

Megkerestük az Észak-pesti Tankerületi Központot és annak igazgatóját is, hogy indult-e fegyelmi eljárás az ügyben, illetve milyen retorziókra számíthatnak a bántalmazók. Arra is kíváncsiak voltunk, mit tesznek azért, hogy ne fordulhasson elő több ilyen eset, és milyen segítséget kapnak a bántalmazott áldozatok, hogy fel tudják dolgozni a velük történteket – amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Az esettel kapcsolatban egyébként lapunk birtokába jutottak olyan – a közösségi médiafelületről azóta már törölt – felvételek, amelyeken az látszik, ahogyan több elkövető letérdeltet egy gyereket, és megcsókoltatják vele a cipőjüket – a videót a gyermekkorú elkövetőkre és az áldozatukra tekintettel nem hozzuk nyilvánosságra.

A büntető törvénykönyv szerint csak különösen súlyos bűncselekmény elkövetéséért büntethető 14 év alatti gyerek (például rablás, kifosztás minősített esetei, életveszélyt okozó testi sértés, emberölés). Mivel a btk. szerint a zaklatás, kényszerítés és a garázdaság sem számít különösen súlyos bűncselekménynek – ezekben nyomoz most a rendőrség –, ezért az eddig elfogott és információink szerint már ki is hallgatott két elkövető várhatóan nem vonható felelősségre.

Frissítünk!

Megkeresésünkre az alábbi választ kaptuk, Béresné Dunai Gyöngyitől, az Észak-pesti Tankerületi Központ szakmai vezetőjétől:

Fontos megjegyezni, hogy az iskolán és tanítási időn kívül történtek az események. Ettől függetlenül a bántalmazott tanulók és szüleik megsegítést kaphatnak az iskolapszichológustól, szociális segítőtől és a pedagógusoktól. Az iskola, amit megtehet ebben a helyzetben, azt meg fogja tenni.

– közölte Béresné, hozzátéve a rendőrségi eljárás még  folyamatban van, és ennek részleteiről nem rendelkeznek információval.

Kapcsolódó
Több gyereket is letérdeltettek, megaláztak, gázpisztollyal fenyegettek az iskolatársaik Budapesten
A tinik videóra is vették a bántalmazásokat, Négy szülő tett feljelentést, az egyik elkövetőt – egy 13 éves fiút – már azonosították.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik