Belföld

Több millió eurót húztak le német és svájci befektetőktől, 150 ezer eurót foglaltak le magyar számlákról

150 ezer eurót foglalt le a Nemzeti Nyomozó Iroda olyan magyarországi bankszámlákról, amely egy Ukrajnában és Grúziában tevékenykedő bűnbandához volt köthető. Az eljárást vezető svájci hatósággal az Europolon és az Eurojuston keresztül működtek együtt a nyomozók.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda a rendőrség honlapján azt közölte, hogy több mint 20 országban hajtottak végre különböző kényszerintézkedéseket az online befektetési csalásokra specializálódott bűnbanda tagjainál. Az úgynevezett bolier room csalásokkal kapcsolatos nyomozás még 2019 októberében indult Svájcban egy sértett feljelentése alapján.

Kiderült, hogy a becsapottak többsége svájci és német befektető volt. Az elkövetők több mint száz weboldalt használtak komoly befektetési társaságoknak adva ki magukat, kriptovalutákkal és kereskedési lehetőségekkel kínálva különböző pénzügyi tranzakciókat.

Majd miután a potenciális befektető érdeklődést mutatott, telefonon megkeresték, és számítógépére egy távoli elérési eszközt és egy szoftvert is telepítettek, amely megmutatta a korábban befizetett összeg eredményeként az állítólagos nyereség alakulását. Ezen összegek kifizetésére azonban soha nem került sor, és maguk a befektetési összegek is elvesztek. Így a sértettek a becslések szerint több millió eurót veszítettek.

– közölte közleményében a rendőrség.

A nyomozóknak sikerült felkutatniuk az elkövetők által használt számítógépes rendszerek helyét, lefoglalni és szisztematikusan kiértékelni összesen több mint 50 terabyte-nyi digitális adatot. Ennek alapján arra utaló jelek merültek fel, hogy az elkövetők csoportja több telefonos központot üzemeltet Ukrajnában, majd későbbi Grúziában is.

Számos országban alapítottak gazdasági társaságokat, többek között Magyarországon is annak érdekében, hogy a megszerzett összegeket különböző bankszámlákra átutalva ellehetetlenítsék a pénz nyomon követését.

A nemzetközi akcióban, több országban egy időben ütöttek rajta az elkövetőkön a nyomozók,és  bizonyítékokat foglaltak le, illetve különböző vagyoni és személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedéseket hajtottak végre. Hazánkban több mint 150 ezer eurót foglaltak le a nyomozók különböző magyarországi bankszámlákon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik