Belföld

Részletfizetést kért egy Mészáros-érdekeltség

Róka László / MTVA
Róka László / MTVA

A 660 milliárd forintra becsült vagyonával Magyarország leggazdagabb emberének számító Mészáros Lőrinc gyerekei is kihasználnának minden lehetőséget, ha kedvezményekről van szó – derül ki a Népszava birtokába került iratokból.

A Mészáros-gyerekek Fejér-B.Á.L. Építő és Szolgáltató Zrt.-je vezeti azt a konzorciumot, amely 8,5 milliárdos ajánlattal megnyerte az MTA-székház felújításának első ütemére kiírt tendert. A jól fizető munka azonban némi kiadással is jár. A kerületben – ahogy más önkormányzatoknál is – egyre gyakrabban kötnek megállapodást nagyobb beruházások kivitelezőivel, hogy a munkálatok miatti zaj, por, területhasználat, forgalomnövekedés miatt afféle ellentételezésként támogatást adjanak. Ez esetben sincs ez másként, ám a konzorcium részletfizetést kért az V. kerületi, fideszes vezetésű önkormányzattól a 110 milliós támogatás megfizetésére 

– írta a lap, amely szerint tíz egyenlő részletben fognak fizetni, miközben a Mészáros-cégnek tavaly 65 milliárdos bevétele volt. A városfejlesztési bizottság kedden már rábólintott a megállapodásra, pedig egy ellenzéki képviselő, Berta Zsófia szerint  az is kérdéses, nem kevés-e a 110 milliós támogatás.

A Tiéd a Belváros ellenzéki frakció tagja szerint az MTA kivitelezőjével kötendő szerződés tervezetében nincs benne, hogy pontosan meddig tart ez a „környezetterhelés”, mekkora területet érint, de az se derül ki, hogy pontosan mit takar a terhelés. „A foglalás idejének ismerete nélkül nem tudható, hogy mennyire méltányos a vállalkozó által fizetett 110 millió forint” – mutatott rá a képviselő.

A képviselő arra is felhívta a figyelmet, hogy a kivitelező most azért egyezkedhet a Széchenyi tér használatáról a kerülettel, mert az Orbán-kormány tavaly a Vörösmarty és a Podmaniczky térrel együtt elvette azokat az ellenzéki vezetésű fővárostól és átadta a fideszes vezetésű V. kerületnek.

Berta Zsófia nem tudja elfogadni a kerületvezetés azon érvelését, miszerint ez „talált pénz”, a vállalkozó ajándéka, hiszen nem lenne köteles településfejlesztési támogatást fizetni a kerületnek.

Az épület a felújítás során visszakapja a szfinxeit és eredeti arcát, de az épületegyüttes a XXI. század elvárásainak is megfelel majd. Az MTA célja, hogy a rekonstrukció 2025-re befejeződjön, hiszen az 1825-ös alapítás, illetve a könyvtár 1826-os megszületésének kétszázadik évfordulóját már egy ehhez méltó állapotú székházban szeretnék megünnepelni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik