Belföld

Megemelt összeggel indul újra a bölcsődei támogatás

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hamarosan újra igényelhető lesz a kisgyerekek bölcsődei elhelyezését és ezáltal az őket nevelők munkaerőpiacra történő visszatérését segítő támogatás – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára szerdán Budapesten.

Hornung Ágnes a Magyar Államkincstár – 2019-ben indult és idén véget ért – bölcsődei elhelyezést támogató projektjének zárórendezvényén közölte, hogy várhatóan a korábbi 40 ezer forintnál magasabb összegre lehet majd pályázni, és a támogatásra fenntartói formától függetlenül valamennyi bölcsődei ellátásban részesülő kisgyermek szülője jogosult lesz.

Kiemelten támogatják majd a kevésbé fejlett régiókat, és 30 százalékkal magasabb összeget igényelhetnek az egyedülálló és a menekült hátterű szülők, valamint a tartósan beteg vagy fogyatékossággal élő gyermeket nevelők, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultak, továbbá a sajátos nevelési igényű vagy korai fejlesztésre jogosult családok – ismertette az államtitkár.

Hornung Ágnes megemlítette azt is, hogy az 5,5 milliárd forintos keretösszegre új igényléseket jövő évtől lehet benyújtani, ugyanakkor a támogatások kifizetése visszamenőlegesen is lehetséges lesz.

Korábban egyébként az volt a mondás a kormány részéről: Brüsszelen múlik, hogy lesz-e újra bölcsődei támogatás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik