Belföld

A kormány szerint Brüsszelen múlik, hogy lesz-e újra bölcsődei támogatás

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Magyarország Kormánya továbbra is mindent megtesz a bölcsődés korú gyermeket nevelő családok támogatásáért, de jelenleg Brüsszelen múlik, hogy folytatódhat-e a munka világába visszatérő kisgyermeket nevelők munkaerő-piaci visszatérésének támogatása, közölte pénteken KIM Családokért Felelős Államtitkársága.

Ezt arra reagálva tették, hogy kiderült, megszűnt a bölcsődei támogatás, amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők voltak, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek adni kisgyermeküket.

Az államtitkárság most azt is közölte, a kormány tervei szerint ismét elérhető lesz a támogatás, melynek keretében a szabályozás szélesebb körben, magasabb összegben, kedvezőbb feltételek mellett teszi majd lehetővé a támogatás igénylését, valamint cél, hogy a támogatásra a bölcsőde fenntartójától függetlenül valamennyi bölcsődei ellátásban résztvevő kisgyermek szülője jogosult legyen, ha visszatér a munkaerőpiacra.

A célra eddig rendelkezésre állt GINOP-5.3.11-18 projekt forrását kizárólag a kevésbé fejlettebb régiókban állandó lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkezők vehették igénybe. A kormány kibővítette a támogatottak körét, és hazai forrásból lehetővé tette, hogy a 40 ezer forintos támogatás elérhető legyen az uniós célcsoportba nem tartozó Közép-magyarországi régióban élő kisgyermeket nevelő szülők számára is. Ehhez költségvetési forrást biztosítottunk

– írták.

Fontos hangsúlyozni viszont a közlemény szerint azt is, hogy a GINOP-5.3.11-18 projekt eredetileg csupán 2021. december 31-ig tette lehetővé a kisgyermekes szülőknek a támogatási igény benyújtását.

A határidőt a kormány a család és a munka közötti egyensúly megteremtésének minél teljesebb körű elősegítése érdekében 2022. december 31-ig, majd 2023. március 31-ig meghosszabbította, ezzel is további segítségséget nyújtva a kisgyermekes szülőknek, közölte az államtitkárság. A program keretében mintegy 10 ezer gyermek után tudták igénybe venni a szülők a bölcsődei támogatást több mint 2,6 milliárd forint összegben, írták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik