Gazdaság

Megszűnt a bölcsődei támogatás

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

A 2019. februárban meghirdetett Családvédelmi Akcióterv azt tűzte célul, hogy 2022-ig 70 ezerre emelkedjen a bölcsődei férőhelyek száma. Ebből 55 ezerig sikerült eljutni, bár igény az lenne még több bölcsődére – írta a Pénzcentrum.

2019. július 31-től nyílt meg a pályázat (GINOP-5.3.11-18 – 00001 – Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása), amelynek keretében a kisgyermekes családok kiadásai akár 40 ezer forinttal is csökkenthetők voltak, ha férőhelyhiány miatt magánbölcsődébe kényszerültek adni kisgyermeküket. A támogatás csak akkor járt, ha a szülő visszahelyezkedik a munkaerőpiacra, de állami bölcsődébe nem tudja beíratni a gyermekét. Voltak olyan kistelepülések – szám szerint 2767 és 13 fővárosi kerület -, ahol automatikusan járt a támogatás, hiszen bizonyosan nem volt elég bölcsődei férőhely a térségben.

Ez a lehetőség megszűnt, a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint a bölcsődei támogatási kérelmet legkésőbb 2023. március 31-ig volt lehetőség benyújtani. A kifizetési igénylést pedig legkésőbb 2023. június 30-ig lehetett benyújtani, ezután már nincs lehetőség további kifizetést igényelni.

Korábbi években az volt a jellemző, hogy amikor közeledett az előre kijelölt határidő, akkor azt időről időre meghosszabbították. 2023-ban azonban nem hosszabbítottak tovább, pedig idén is bizonyosan sok gyermeket lesznek kénytelen magánbölcsődébe íratni a szülők állami férőhely hiányában – ez pedig jelentős anyagi terhet róhat a családokra, különösen idén, ebben az inflációs helyzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik