Belföld

Rétvári a kórházi fertőzésekről: Minden kórházi ellátás kockázattal jár

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

A kórházi fertőzésekről is szó volt kedden napirend előtt az Országgyűlésben, Gurmai Zita (MSZP) az MTI tudósítása szerint azt kérdezte, miért titkolja a Fidesz-kormány azt a kimutatást, amelyből intézményekre lebontva meg lehetne tudni a kórházi fertőzések számát.

A képviselő szerint a kórházi fertőzések jelentős számban halállal végződnek. Egyes számítások szerint 2021-ben 16 ezer-21 ezer kórházi fertőzést azonosítottak, és az esetek csaknem fele halállal végződött

– mondta. Kitért arra is, hogy a Direkt36 portál oknyomozó cikkeiből kiderült, hogy a helyzet még a hivatalos statisztikáknál is sokkal súlyosabb. A portál nemrégiben indított cikksorozatot a kórházi fertőzésekkel kapcsolatban, amelyben többek között arról írtak, hogy a betegek halálát a kórházak csak nagyon kis százalékban tudják be a kórházi fertőzéseknek, miközben a fertőzések 30-40 százalékában a beteg meghal.

Véleménye szerint a kormány nem a kórházi fertőzések magas számától fél, nem attól, hogy sok ezren meghalnak, hanem attól, nehogy megtudja a közvélemény milyen drámai a helyzet a kórházakban. Ez egy cinikus, embertelen, életveszélyes struccpolitika – hangoztatta.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, „minden kórházi ellátás valamilyen kockázattal jár, közös cél, hogy minél kisebbek legyenek a kockázatok”.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adataira hivatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy „Magyarországnál rosszabb a kórházi fertőzések aránya egyebek mellett Luxemburgban, Norvégiában, Franciaországban”. Azt kifogásolta, hogy a képviselő szerint ha valamit leírnak „egy Soros György által finanszírozott portálon”, az szakmai, de az, amit az európai járványügyi központ mond, az valótlan. Hangsúlyozta, senki semmilyen adatot nem titkol, az adatokat nyilvánosságra hozza a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ.

A Demokratikus Koalíció hivatali visszaélés miatt nemrég feljelentést tett a rendőrségen a tömeges kórházi fertőzések miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik