Belföld

Republikon: Háromból egy választónak nincs pártja

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Megtorpant a Fidesz-tábor lemorzsolódása, a Momentum féléves mélypontra jutott, miközben minden harmadik választó bizonytalan, derül ki a Republikon legutóbbi felméréséből, melyet elsőként a Telex közölt.

Szeptemberhez képest múlt hónapban tovább nőtt a bizonytalanok aránya. Októberben már minden harmadik választó (33 százalék) mondta magáról, hogy nincs pártja.

Az elmúlt egy évben még soha ilyen sok bizonytalan nem volt.

Augusztushoz képest a bizonytalanok tábora öt százalékkal nőtt.

A Fidesz hónapok óta tartó népszerűségcsökkentése nem hogy megtorpant, de a pártválasztók körében hibahatáron belül – 1 százalékponttal – még erősödtek is. Mivel az adatafelvétel a csok plusz bejelentése előtt készült, annak még nem volt hatása a támogatottságra. A Fidesz támogatottsága egy év alatt a pártválasztók között így is öt százalékkal esett vissza, a teljes népességen belül pedig 6 százalékkal.

Eközben a DK támogatottsága a Republikon felmérésekben hónapok óta stagnál: most 12, illetve 18 százalékra mérték őket a teljes népesség és a pártválasztók között. Gyurcsány Ferenc tavaly szeptemberben mostanra másfél milliós szavazótábort jósolt a pártjának, ám ehhez képest a legnagyobb ellenzéki párt tábora pont ugyanakkora, mint egy évvel ezelőtt.

A Mi Hazánk a teljes népességen belül 7, a pártválasztók között 10 százalékon áll, nekik a Republikon szerint három hónapja nem változott a támogatottságuk. Eközben

a Momentum féléves mélypontra került. Szeptemberhez képest hibahatáron belüli mértékben – 1-1 százalékponttal – csökkent a Momentum támogatottsága a teljes népesség (5 százalék) és a pártválasztók körében (7 százalék) is – úgy tűnik, nem véletlenül ment neki Donáth Anna látványosan a DK-nak.

A közvélemény-kutatók szerint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt szeptemberben utolérte a Momentumot, ám októberben nekik is csökkent a támogatottságuk, hibahatáron belüli mértékben, 1-1 százalékponttal.

Múlt hónapban egyedül az LMP tudott erősödni: elérték az 5 százalékos parlamenti küszöböt, míg a teljes népesség körében 3 százalékponton állnak Ungár Péterék. Az MSZP-t szintén 5 százalék fölé mérték, a teljes népességen belül pedig 3-ra.

A többi párt a Republikon szerint nem jutott volna parlamentbe, ha októberben rendezik a választásokat, megjegyezve, hogy a felmérésben nem szerepeltek az újabb pártok, mint például Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Néppártja, Jakab Péter Nép Pártján formációja, és a Vona Gábor-féle Második Reformkor sem.

Módszertan

A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült október 17-24.
között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint
reprezentatív az ország felnőtt lakosságára. Hibahatár: a teljes népesség esetén +/-3,2 százalék, a pártválasztók esetén +/-3,8 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik