Belföld

A többség nemet mond Orbán pekingi parolájára Putyinnal

FISCHER ZOLTÁN / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / MTI
FISCHER ZOLTÁN / MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA / MTI
A Publicus Intézet szerint a kormánypárti szavazók között többségben vannak, akik szerint a találkozót nem a Kreml kezdeményezte.

A megkérdezettek 91 százaléka hallott arról, hogy Orbán Viktor Pekingben tárgyalt Vlagyimir Putyinnal, miközben az európai vezetők kerülik az Ukrajnát lerohanó orosz elnököt – derült ki a Publicus Intézet Népszavának készített felméréséből. Ez a NATO-nagykövetekhez hasonlóan a többségnek nem tetszett,

az Orbán–Putyin-találkozót 35 százalék értékelte elfogadhatónak, 52 százalék elutasította.

13 százalék nem válaszolt a kérdésre. A találkozó a válaszadók 32 százaléka szerint Orbán Viktornak állt érdekében, 33 százalék gondolta azt, hogy mindkét félnek, 19 százalék vélte úgy, hogy inkább Vlagyimir Putyinnak. Arra a kérdésre, ki kezdeményezte a találkozót a megkérdezettek 39 százaléka Magyarországot, 19 százaléka Oroszországot jelölte meg (a Fidesz-táborban 48/46%-os volt az arány).

Azt, hogy a magyar kormányfő katonai műveletnek nevezte Ukrajna lerohanását a megkérdezettek 36 százaléka úgy értékelte, Orbán szándékosan használt oroszbarát fordulatot. 23 százalék szerint csak diplomatikus akart lenni, 15 százalék pedig úgy vélte, „tisztában volt kijelentése súlyával, de nem tehetett mást”.

A magyarországi felnőtt népességre (életkor/nem/iskolázottság szerint) reprezentatív felmérésben a megkérdezettek 54 százaléka szerint inkább az orosz-ukrán háború hat Magyarországra, mint az izraeli-palesztin konfliktus (10%). 21 százalék szerint mindkettő, 2 százalék felelte azt, hogy érdemben egyik sem.

A svéd NATO-csatlakozás késleltetésével a felmérésben résztvevők 17 százaléka szerint a Fidesz Putyin kedvében szeretne járni. Azt, hogy Erdogan török elnök kérését teljesíti a kormánypárt csak 3 százalék tartotta valószínűnek. A legtöbben (35%) arra hajlottak, hogy Orbán Viktor mindkét vezetőnek meg akar felelni. 25 százalék látta úgy, hogy „a kormány önállóan dönt ebben a kérdésben”.

Kapcsolódó
Orbán Viktor büszke a kapcsolatára Vlagyimir Putyinnal
A magyar kormányfőt Brüsszelben kérdezték a találkozójukról az orosz elnökkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik