Nagyvilág

Svéd NATO-csatlakozás: Erdogannak még mindig van egy apró baja

Necati Savas / MTI / AP
Necati Savas / MTI / AP

Recep Tayyip Erdogan török elnök arról beszélt újságírók előtt, hogy amennyire csak lehetséges, igyekszik előmozdítani a svéd NATO-csatlakozás parlamenti ratifikációját, de mint megjegyezte, Stockholm szerinte még mindig nem tette meg a szükséges lépéseket a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű szakadár fegyveres szervezet svédországi tevékenységével kapcsolatban.

Mindez azért érdekes, mert Erdogan, hosszas halogatás után alig két hete nyújtotta be parlamenthez az északi ország NATO-tagságának ratifikálásáról szóló törvénytervezetet.

Erdogan kifejtette álláspontját a palesztin helyzetről is. Ankara nem fog támogatni olyan megoldásokat, amelyek révén “fokozatosan törölnék a palesztinokat az emberiség történetéből”, és a Gázai övezetnek mindenképpen részét kell képeznie majd egy független, szuverén palesztin államnak, miután véget ér a palesztin Hamász és Izrael közötti háború- jelentette ki a török elnök, aki szerint az Európai Unió nem tudott korrekt módon viszonyulni a jelenlegi gázai helyzethez, és ennek következtében „mélyen megrendült a bizalma” az unióban.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik