Belföld

Lesöpörték a javaslatot a szolidaritási vagyonadóról

Adrián Zoltán / 24.hu
Adrián Zoltán / 24.hu
Számítások szerint 1500 milliárdos bevételt jelenthetett volna évente a költségvetésnek.

Már az Országgyűlés gazdasági bizottsága előtt elbukott a szolidaritási vagyonadóról szóló törvényjavaslat. A fideszes Bánki Erik (a képen) által vezetett kormánypárti többségű testület úgy döntött, nem veszi tárgysorozatba az indítványt, amellyel a Párbeszéd a megélhetési válság társadalmi és gazdasági hatásait enyhítette volna. A Kövér László fideszes házelnök által kijelölt testület így megakadályozta a plenáris vitát arról, hogy adózzon-e az a magánszemély, akinek a nettó vagyona meghaladja a hatszázmillió forintot.

A Párbeszéd szerint az új adó csak a társadalom töredékét (fél százalékát) érintette volna. A Zöldek EP-képviselőcsoportja megbízásából készített Tax Justice Network tanulmány úgy számolt, bevezetése Magyarországon 3839 millió euró, mintegy 1500 milliárd forint bevételt jelentene, amivel a társadalom 99,5 százalékának életkörülményein lehetne javítani.

Magyarországon az utóbbi években tovább nőttek a jövedelmi, vagyoni egyenlőtlenségek, miközben a társadalom jogos elvárása, hogy a társadalom legvagyonosabb rétege az eddiginél jóval nagyobb mértékben vegye ki a részét a közteherviselésből, írták. A javaslatról később Barabás Richárd, a Párbeszéd-Zöldek szóvivője, Újbuda alpolgármestere úgy fogalmazott: a szupergazdagok pénze nagyon hiányzik azokról a stratégiai területekről, amelyek az ország sikerének kulcsai.

Az ellenzéki párt (egymilliárdos összeghatárral) már korábban is benyújtott egy hasonló javaslatot, az sem ment át a fideszes kétharmadon, bár jóval indulatosabb volt az érvelés is azért, hogy a „NERokráciát” nagyobb mértékben vonják be a közteherviselésbe.

Kapcsolódó
A leggazdagabbak vagyonadót kapnának a nyakukba
5 százalékos vagyonadó jöhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik