Közélet

Vagyonadó bevezetését javasolja a Párbeszéd-Zöldek

Vagyonadót vetne ki a gazdagokra a Párbeszéd-Zöldek,  az intézkedés ezerötszáz milliárd forintos bevételt eredményezne éves szinten a költségvetés számára a párt számításai szerint – mondta Barabás Richárd, a Párbeszéd-Zöldek szóvivője, Újbuda alpolgármestere szombati online sajtótájékoztatóján.

A politikus úgy fogalmazott: a szupergazdagok nem járulnak megfelelően hozzá a társadalmi egyenlőtlenségek csökkentéséhez. Sérülékeny az a társadalom, amelyik nagyon szétszakad, amelyiknek nincs erős középosztálya – hívta fel a figyelmet, hozzátéve: a szupergazdagok számára is jó befektetés lenne, ha nagyobb részben vállalnának szerepet a társadalom sikerességéért.

Barabás Richárd közölte: a Párbeszéd-Zöldek egy progresszív, sávos adórendszer bevezetésére tesz javaslatot, amely a nettó 600 millió forint fölötti vagyoni értéknél kezdődne:

  • nettó 600 millió forint és 1,6 milliárd forint közötti vagyon esetén 1,7 százalékos lenne az általuk javasolt vagyonadó mértéke,
  • 1,6 milliárd és 2,9 milliárd forint között 2,1 százalék,
  • 2,9 milliárd forint feletti vagyonrészre pedig 3,5 százalékos adókulcs kivetését javasolják.

Hozzátette: a vagyonadóból évi 1500 milliárd forint bevétel származhatna, ez pedig nagyon hiányzik azokról a stratégiai területekről, amelyek az ország sikerének kulcsai. Vagyis az oktatásból, a szociális ágazatból, az egészségügyből és a zöld átállásból – magyarázta.

Nagyon fontos, hogy erős, polgári középosztálya legyen Magyarországnak, ehhez viszont arra van szükség, hogy megakadályozzuk a társadalom szétszakadását

hangsúlyozta a politikus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik