Belföld

A Párbeszéd szerint 1500 milliárdos bevételt jelentene a szolidaritási vagyonadó bevezetése

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
A pénzt a pedagógusok, az egészségügyi és szociális dolgozók béremelésére, illetve az infláció hatását ellentételező támogatásokra fordítanák.

A Párbeszéd szolidaritási vagyonadóval enyhítené a megélhetési válság társadalmi és gazdasági hatásait. Azt írták, a törvény az igazságos közteherviselést, a közös társadalmi felelősségvállalást teremtené meg, ám arra, hogy a kétharmados kormánytöbbség erre rábólintson, gyakorlatilag nincs esély.

Csak az a magánszemély adózna, akinek a nettó vagyona meghaladja a hatszázmillió forintot. (A Párbeszéd kifejezetten a nettó vagyont adóztatná, azt írták, akinek 100 millió forint a teljes vagyona, de 100 millió forintnyi hitele is van, annak a nettó vagyona nulla forint.) Adóköteles lenne a hazai és külföldi ingatlan, ingóság, műkincs, értékpapír, vagyoni értékű jog, bankbetét, készpénz, a Magyarországon vagy külföldön bejegyzett gazdasági társaság, vállalkozás, kapcsolt vállalkozások tulajdonrésze.

Az adó mértéke

  • az adóalap 600 millió forint feletti részének 1,7 százaléka 1,6 milliárd forintig,
  • az ezt meghaladó rész 2,1 százaléka 2,9 milliárd forintig,
  • végül az ezt meghaladó rész 3,5 százaléka

lenne.

A javaslat szerint a szolidaritási vagyonadóból befolyt pénzt a pedagógusok, az egészségügyi és szociális szférában dolgozók béremelésére, illetve az infláció hatását ellentételező támogatásokra, szociális juttatásokra kellene fordítani.

A Párbeszéd szerint Magyarországon az utóbbi években tovább nőttek a jövedelmi, vagyoni
egyenlőtlenségek, miközben a társadalom jogos elvárása, hogy

a társadalom legvagyonosabb rétege az eddiginél jóval nagyobb mértékben vegye ki a részét a közteherviselésből.

A Párbeszéd szerint az adó csak a társadalom töredékét, fél százalékát érintené, a Zöldek EP-képviselőcsoportja megbízásából készített Tax Justice Network tanulmány szerint bevezetése Magyarországon 3839 millió euró, mintegy 1500 milliárd forint bevételt jelentene, amivel a társadalom 99,5 százalék életkörülményein lehetne javítani.

Tavaly a Párbeszéd (egymilliárdos összeghatárral) már benyújtott egy hasonló javaslatot, az sem ment át a fideszes kétharmadon, bár jóval indulatosabb volt az érvelés is azért, hogy a „NERokráciát” nagyobb mértékben vonják be a közteherviselésbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik