Belföld

Szijjártó szerint híresztelés, hogy kínai autógyár lesz Szegeden

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Híresztelésnek nevezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt az értesülést, hogy Magyarországra települhet a BYD kínai gigacég elektromos autógyára – derül ki az atv.hu cikkéből. A lap felidézte, hogy korábban a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) írt arról: a BYD Magyarországon szeretné felépíteni az első európai gyárát, az erről szóló döntést már meg is hozták a cégen belül, és az elektromos autók gyártásának Szeged lehet a helyszíne.

A cégnek nem ez lenne az első létesítménye Magyarországon: Komáromban már 2017 óta gyártanak elektromos buszokat, Fóton pedig akkumulátor-összeszerelő üzemet is létesítenek egy tízmilliárd forintos beruházás keretében.

A projektért – mint írták – Franciaország, Lengyelország, Németország és Spanyolország is versenyben volt. 

A Reuters érdeklődésére a BYD azt közölte, még mindig folyamatban van a megfelelő európai helyszín keresése, a hivatalos döntésről csak az év végén várható bejelentés.

Mi ragaszkodunk ahhoz a gyakorlatunkhoz általánosságban – függetlenül értesülésektől, vagy bármilyen cégnévtől –, hogy bármilyen Magyarországra irányuló beruházást csak akkor jelentünk be, ha arról megállapodás születik

– válaszolt Szijjártó Péter az atv.hu kérdésre, amely a beruházásról szóló értesülést firtatta. Arra a kérdésre, volt-e olyan tárgyalás a BYD-del, hogy Magyarországra, illetve Szegedre hozzák az elektromos autógyárukat, a miniszter szintén kitérő választ adott.

Botka László szegedi polgármester korábban cáfolta, hogy „kínai akkugyár” vagy „vegyianyag beruházás” létesülne Szeged területein. A G7 kérdésére ugyanakkor megerősítette a beruházási szándékot, de a projekt érdekében nem árult el részleteket. Azt azonban közölte, hogy nem akkumulátorgyárról van szó. A polgármestert, mint írták most is kereste kérdéseivel az atv.hu, de nem sikerült elérniük.

Orbán Viktor miniszterelnök két hete Kínában tárgyalt a senzeni BYD autógyár elnökével. Akkor új megállapodásról nem szivárogtak ki részletek, de az kiderült, hogy a kétoldalú külgazdasági tárgyalásokon egy kínai autógyár magyarországi építése is terítéken volt. A BYD egyébként a világ legnagyobb elektromosautó-gyártója, és jelentős európai terjeszkedést terveznek, akár két új gyárat is építenének európai uniós tagállamokban. A helyszínt még valóban nem jelentették be, de Magyarország is a lehetséges beruházási célpontok között van. A kínai gyártó korábban úgy tervezte, hogy még 2023 végéig döntenek arról, hol épülhet autógyár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik