Belföld

Hétfőtől kezdi a termelést a legújabb magyarországi akkugyár

Máthé Zoltán / MTI
Máthé Zoltán / MTI

November 6-tól, azaz hétfőtől kezdődik a termelés az iváncsai akkumulátorgyárban – értesült a Szabad Európa. A portál információi szerint jövő év közepére állhat rá a gyár a teljes kapacitásra, pedig még sem az odavezető ipari vágány építése, sem a közúti kapcsolat kibővítése nem kezdődött el, a kiszolgáló infrastruktúra sincs kész, ahogy az iváncsiakat a gyár mellékhatásaitól védő létesítményeket sem kezdték el építeni.

A megfelelő közúti kapcsolat hiányát megszenvedik az iváncsiak, akik már egy éve is panaszkodtak, hogy a gyár miatt minden reggel óriási dugó van. Maga az építkezés sem ment zökkenőmentesen, tucatnyi munkavállaló lett rosszul a nyár elején. Kémiai biztonsági hiányosságokat állapítottak meg a hatóságok, és foglakozás körében elkövetett gonadtlan veszélyeztetés miatt nyomozás is indult.

A Szabad Európa leírása szerint a gyár környezete jelenleg inkább egy földutakkal szabdalt pusztasághoz hasonlít, de számításaik szerint négyszázan kezdhetik a munkát az első hónapokban, ami húsz százalékos kapacitást jelent.

A cég vezetőinek korábbi közlése szerint az a cél, hogy évi 30 GWh-nyi teljesítményt adó akkumulátor készüljön egy évben itt. Jelenleg 87 GWh teljesítményt állítanak elő a már működő akkugyárak Magyarországon, vagyis az iváncsai létesítmény önmagában több mint harmadával növelné a kapacitást.

(Nyitókép: Molnár Tibor, Iváncsa polgármestere beszédet mond a dél-koreai SK Innovation beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. január 29-én. Magyarország történetének legnagyobb zöldmezős beruházását valósítja meg az SK Innovation a Fejér megyei Iváncsán, ahol a vállalat 681 milliárd forintos fejlesztéssel új akkumulátorgyárat épít, ezzel 2500 embernek ad majd közvetlenül munkát.)

Kapcsolódó
Iváncsai baleset: Nem jelentette be a veszélyes anyagokat az akkugyár
Részletesen beszámoltak a hatóságok a vizsgálataik állásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik