Belföld

Iváncsai baleset: Nem jelentette be a veszélyes anyagokat az akkugyár

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Tíz-tizenkét munkavállaló lett rosszul május végén az SK On Hungary akkumulátorgyár iváncsai telepén – derült ki a Belügyminisztérium válaszából, amit Tóth Bertalan MSZP-s frakcióvezető írásbeli kérdésre adtak.

Az ügyben foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indítottak nyomozást, ennek állásáról adott tájékoztatást Pintér Sándor miniszter megbízásából Rétvári Bence államtitkár.

Ebben beszámolt a telephelyen tartott helyszíni hatósági ellenőrzésekről.

A dunaújvárosi járási hivatal népegészségügyi osztálya helyszíni ellenőrzése megállapította, hogy veszélyes anyaggal/keverékkel végzett tevékenységre nem tettek bejelentést „az OSZIR Szakrendszeri Információs Szakrendszer-Kémiai biztonsági rendszerbe” az iváncsai telephely vonatkozásában. Ezért a népegészségügyi hatóság a kémiai biztonsági hiányosságok miatt hivatalból eljárást indított – írta a tárca a válaszában.

Az építésügyi hatóság viszont mindent rendben talált. A Fejér Vármegyei Kormányhivatal ugyanis azt írta a rendőrségnek, „hogy az építmények kivitelezése folyamatban van, az engedélyezési eljárás lezárult, a használatbavételi engedélyezési eljárás pedig nem kezdődött meg. Az ügyben építési hatóság hatáskörét érintő szabálytalanságot, nem állapítottak meg, részükről további építésügyi hatósági intézkedés az ügyben nem indokolt”.

A nyomozók a mérgezésben érintett dolgozókat tanúként már kihallgatták, valamint adatkéréssel fordultak az SK On Hungary Kft. felé „további munkavédelmi, veszélyes anyagkezelési dokumentációk, munkaköri leírások, belső szabályzók által lefektetett protokollok beszerzése céljából”.

– A válaszok beérkezését követően a nyomozóhatóság igazságügyi munkavédelmi szakértő segítségével tervez határozni a személyi felelősség láncolatának megállapítása érdekében – írta a Belügyminisztérium, amely jelezte, hogy az eddig beszerzett bizonyítékok alapján konkrét személlyel szemben megalapozott gyanú nem volt megállapítható, ezért az ügyben gyanúsítotti kihallgatás nem történt.

A munkavédelmi hatóság részéről a gazdaságfejlesztési tárca jóval rövidebb választ adott a mérgezéssel kapcsolatos kérdésekre.

Állításuk szerint a munkavédelmi hatóság az SK On Hungary telephelyeit rendszeresen ellenőrzik, az érintett területen azonnali intézkedés keretében felfüggesztették a munkavégzést a szabálytalanság megszüntetéséig. – Az általuk indított eljárás jelenleg is folyamatban van – írta válaszában Fónagy János államtitkár.

Mint ismert, a baleset az épülő iváncsai akkumulátorgyár Elektród nevű részlegében történt. Lapinformációk szerint az anyagot belélegzők hánytak és hasmenésük volt, többeknek kiütésük lett. Az érintettek egy forrás szerint védőruha nélkül dolgoztak többek között olyan nehézfémekkel, mint a kobalt és a nikkel, ezt követően lettek rosszul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik