Belföld

Egy milliárdos állami céget kaphat meg ingyen Lázár alapítványa

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Egy salátatörvény segítségével Lázár János építésügyi miniszter által vezetett Jövő Nemzedék Földje Alapítványának adná ingyenes vagyonjuttatásként az ATEV Fehérjefeldolgozó Zrt. nevű állami cég többségi tulajdonát a kormány – szúrta ki a K-Monitor, amely megjegyezte, hogy a javaslat még október közepén került ki a kormany.hu-ra, azóta pedig le is járt a véleményezésre adott  határidő.

„Nem csekélységről van szó: az ATEV egy évi 20-30 milliárdos árbevételű cég, ami ráadásul nem is működik rosszul: az elmúlt években milliárdos adózott eredménnyel zárt. Ráadásul fix bevételként számolhat évi milliárdos uniós agrártámogatással. A cég működésével, állami tulajdonával kapcsolatban nem hangzott el nyilvános bírálat, és a javaslat indoklása sem tartalmazza az ingyenes vagyonátadás okát” – írta a K-Monitor.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítványt két éve alapította a kormány más vagyonkezelő alapítványokkal együtt és megkapta az addig állami tulajdonú Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt-t közel nyolcszáz külterületi ingatlannal. Tavaly pedig ráadásul 15 milliárd forintos pénzbeli juttatásban is részesültek egy kormányhatározat révén.

Kapcsolódó
Állami minta: Lázár János tehenei vízágyat kapnak
A birtokon 3,3 milliárd forintért épül két új istálló. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik