Közélet

Állami minta: Lázár János tehenei vízágyat kapnak

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu
A birtokon 3,3 milliárd forintért épül két új istálló.

A Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t tavaly augusztusig Lázár János kormánybiztosként felügyelte, azóta pedig a Jövő Nemzedék Földje nevű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumi elnökeként vesz részt a cég működésében, amely igen jól „tejelhet”, hiszen az Átlátszó szerint most két új istállót építenek vemhes tehenek és növendék állatok részére nettó 3,3 milliárd forintért.

Az oknyomozó portál szerint lesz napelem-rendszer, silófermentáló, vízágy a teheneknek. Az állami mintagazdaságban az elmúlt évek főleg lovas fejlesztései (kollégium, sportcsarnok, kocsiszín és versenyistálló) mellett azért a  marhákat sem sem hagyták az út szélén, a robotizált tehenészet után közbeszerzést írtak ki számukra új istállók kivitelezésére.

A mérnöki feladatokat az MHV-Cosinus Mérnöki Kft. végzi majd el csaknem 38 millió forintért, a 2,9 milliárdosra becsült kivitelezést pedig nettó 3,3 milliárd forintos ajánlattal az A-Mezőgép Kft. nyerte el. A cégnek először el kell bontania hat istállót, majd két újat kell  felhúznia. Az egyik 150 férőhelyes lesz 8-15 hónapos növendék állatok csoportos elhelyezésére, a másik 15-24 hónapos vemhes üszők boxos elhelyezésére szolgál.

A közbeszerzési dokumentumok szerint részben uniós pénzből fedezik a telep fejlesztését, amelynek célja, hogy

az üszők a XXI. századot képviselő módon legyenek elhelyezve az állatjóléti feltételeket a legmagasabb szinten figyelembe véve. (…) A vemhes üszők istállójában vízágyon fekszenek az üszők, hiszen a későbbi tejtermelő istállóban is ez a technológia található, hamarabb megszokják az állatok.

A Jövő Nemzedék Földje Alapítvány a 2022-es országgyűlési választás előtt 15 milliárd forint közpénzt kapott a kormánytól, a kezelésében lévő Nemzeti Ménesbirtok Zrt. pedig szárnyalt, az mfor.hu szerint tavaly minden korábbinál magasabb, csaknem 10 milliárd forintos bevételt és majdnem 1 milliárd forint nyereséget termelt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik