Belföld

Újabb vagyonkezelő alapítványokat hoz létre a kormány

Vasvári Tamás / MTI
Vasvári Tamás / MTI

A kormány további öt közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létesítését tervezi – áll az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében. Ehhez kérik a parlamenti képviselők támogatását, amelyre alighanem számíthatnak majd a szavazásnál is.

A következő alapítványokról van szó:

  • Hauszmann Alapítvány: ez főként Hauszmann Alajos életművének, építészeti és kulturális hagyatékának gondozásával, egy emlékház és a hagyományos szépmíves mesterségek tudásközpontja létrehozásával foglalkozna.
  • Jövő Nemzedék Földje Alapítvány: ennek feladata a többi között a vagyonkezelésében lévő mező- és erdőgazdasági földek megőrzése és átörökítése, az agrárképzés feltételeinek javítása lenne.
  • Magyar Kultúráért Alapítvány: ez egyebek mellett nevelési-oktatási, kulturális tevékenységeket finanszírozna, kreatívipari innovációk létrejöttét támogatná.
  • Makovecz Campus Alapítvány: ennek megalapítása elsősorban azt teheti lehetővé, hogy a névadó által tervezett piliscsabai campus épületei a jövőben is a magyar kulturális és szellemi élet javára szolgáljanak.
  • MOL – Új Európa Alapítvány a sport, a művészet és a tudomány területén kiemelkedő gyermekek, fiatalok tehetségének kiteljesítését könnyítené meg. Gazdaságfejlesztési programokat, környezet- és klímavédelmi, fenntarthatósági tevékenységeket, kutatásokat segítene elő.

Az alapítványok létrejötte három feltétel előzetes teljesüléséhez kötött: elsőként az egységes törvényben kell rendelkezni közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvánnyá minősítésükről. A nemzeti cél eléréséhez, közfeladat ellátásához szükséges tőkeerő biztosítása érdekében a javaslat legalább 600 millió forintos vagyonrendelést ír elő számukra. Végül a bíróságnak nyilvántartásba is kell vennie az alapítványt.

Egyébként szerda éjjel, nem sokkal éjfél előtt benyújtotta a kormány az újabb modellváltó egyetemekről szóló törvényjavaslatokat. Ezek azok, amikről a múlt héten Stumpf István modellváltás koordinációjával megbízott kormánybiztos két fórumon is azt mondta, hogy március 30-án benyújtják őket.

Kapcsolódó
Benyújtották a törvényjavaslatokat 11 újabb egyetem modellváltásáról
Szerda éjjel, nem sokkal éjfél előtt nyújtották be a tervezeteket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik