Belföld

Fegyházba küldenék a budapesti viperás antifa-támadások vádlottjait, egyik külföldi sem tett vallomást

Szajki Bálint /24.hu
Szajki Bálint /24.hu

Két német és egy olasz állampolgár ellen emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a február budapesti antifasiszta támadások ügyében. Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy a három vádlott közül senki sem tett vallomást, és az ügyészség fegyházbüntetést kért mindannyiukra.

A vádirat szerint egy német férfi – akit Németországban európai elfogatóparancs kiadásával köröznek – Lipcsében élt az élettársával 2017-től, és egy szélsőséges baloldali ideológiával szimpatizáló szervezetet hozott létre. Ennek tagja volt a megvádolt német férfi és a szintén német nő, valamint az olasz nő is.

A szervezet tagjai egyetértettek abban, hogy erőszakkal kell fellépni a szélsőjobboldali szimpatizánsokkal szemben. Az volt a céljuk, hogy támadásokat követnek el ellenük, és elrettentő szándékkal, súlyos, életveszélyes sérüléseket okoznak nekik.

A szervezet tagjai egy darknetes alkalmazáson keresztül, vagy személyes találkozók alkalmával egyeztettek a támadásokról egymással. De megosztották egymás között az előkészületekkel, az utazással, a szálláshelyek biztosításával, a támadás eszközeinek beszerzésével, a helyszín, illetve menekülési útvonalak feltérképezésével kapcsolatos feladatokat is.

A főügyészség közleménye szerint a támadásoknak alaposan megtervezett, pontos, begyakorolt forgatókönyv szerinti menete volt, ami az előre egyeztetett feladatmegosztásban is megnyilvánult. A támadások időtartamát harminc másodpercben határozták meg, amelynek mérése az irányító feladata volt, aki a támadást vezényszavakkal indította meg, illetve állította le, majd ezután a társai menekülésében segédkezett. A figyelő feladata a környezet figyelése, és azt, hogy kívülálló személyek beavatkozzanak, a további tagok pedig a támadás végrehajtói voltak. A támadások során az elkövetők arra törekedtek, hogy ne lehessen őket később beazonosítani.

Az évekkel korábbi németországi támadásokat követően elhatározták, hogy Budapesten is erőszakos támadásokat követnek el. A három vádlott, több más taggal együtt ezért jött februárban Magyarországra. A németországi elkövetői kör Milánóból érkező tagokkal egészült ki.

Az öt támadásban kilenc ember sérült meg. Az első támadás a Nyugati pályaudvaron, egy vonaton, a második a Fővám téren, a harmadik és a negyedik támadás február 10-én a Gazdagréti téren, valamint a Bank utcában, az ötödik pedig február 11-én, az I. kerületi Mikó utcában történt.

Az áldozatok között volt magyar és külföldi állampolgár is. Közülük hatan súlyos, hárman könnyű sérüléseket szenvedtek, azonban többüknél fennállt az életveszélyes sérülések okozásának lehetősége is.

A Fővárosi Főügyészség az olasz nőt bűnszervezetben elkövetett, életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével, a német férfit és a szintén német állampolgárságú nőt pedig bűnszervezetben részvétel bűntettével vádolja, és velük szemben fegyházbüntetés kiszabását, valamint Magyarország területéről történő, határozott idejű kiutasítást indítványozott.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben további 14 személlyel szemben (2 olasz, 1 albán, 1 szír, valamint 10 német állampolgár) európai, és nemzetközi elfogatóparancs kiadását indítványozza. A szervezet vezetői, valamint a velük szoros kapcsolatban álló tagjai ellen Németországban folyik büntetőeljárás, az ott elkövetett, 2018. október és 2020. február közötti támadások miatt.

Kapcsolódó
Kik azok a németek, akik Budapest utcáin verték az embereket?
Egyiküknek közvetlen kapcsolata van azzal a szélsőbaloldali csoportosulással, amelyhez több súlyos bűncselekményt kötnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik