Belföld

Volt miniszter támogatásával keresnek királysírt Esztergom egyik utcájában, ásatási engedélyt viszont nem kaptak

MTI
MTI

Nem ásathatja fel Esztergomban a Jókai utcát a IV. Béla-sír és az „elveszett” templomok után kutató csoport, valamint a csoportot támogató Magyarságkutató Intézet.

Az Index beszámolója szerint a „Gombkötő Csaba szakgimnáziumi magyartanár szellemi irányítása mellett alakult a IV. Béla Kegyeleti Bizottság” új geofizikai méréseket végzett, és 95 százalékos bizonyossággal igazolta, hogy  „a királysírt is rejthető Boldogasszony és Segítő Szűz templomok” a Jókai utca alatt vannak.

„A mérnökök a Jókai utca 1-17. számú ingatlanok előtt egy geoelektromos szelvényt telepítettek. Kihasználták, hogy az utca mindkét oldalán az elektródák telepítésére alkalmas virágágyások vannak, melyeket csak a kapubeállók szakítanak meg, ahol az elektródáknak lyukakat kellett fúrni. A méréseket 144 méter hosszú kábelkorbáccsal és 10 csatornás Syscal Pro Switch 96 típusú ERT-műszerrel végezték el. Az elektróda-távolság kezdetben egy méter volt, majd miután kiderült a nagyobb behatolási mélység igénye, ezt megemelték másfél méterre. Inverse-Schlumberger és Dipól-Dipól elektróda elrendezéseket használtak. A méréssorozat végére kialakult szekvenciák 32 mélységszintet tartalmaztak, az összes mélységszint esetén a lehető legsűrűbb laterális felbontóképességgel” – írta a lap.

Az Index szerint a mérés eredményeit bemutatták a Magyarságkutató Intézetet irányító egykori miniszternek, Kásler Miklósnak, aki támogatásáról biztosította a projektet.

Csakhogy a Magyar Nemzeti Múzeum és a Régészeti Intézet már tavaly elhatárolódott a bizottság tevékenységétől, így most Káslerék is hiába lobbiztak, a Magyar Nemzeti Múzeum alá tartozó Balassa Bálint Múzeum nem adta ki az ásatás megkezdéséhez szükséges engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik