Belföld

Akadémiai dolgozók: Szégyent hoz az egyetemre, hogy az etikai visszaélés feltáróját bocsátják el

Ivándi Szabó Balázs / MTI
Ivándi Szabó Balázs / MTI

Az Oktatói Hálózat után az Akadémiai Dolgozók Fóruma is kiállt Ádám Zoltán egyetemi docens mellett, akit a hét elején rúgtak ki a Corvinusról.

Ádám Zoltánt azért bocsátotta el az egyetem, mert tisztességesen akarta végezni a munkáját, és nem akart egy befolyásos ember gyerekének előnyöket nyújtani a vizsgák során. A tudomány, a felsőoktatás autonómiája Magyarországon romokban hever. A Corvinus oktatói is felhívták a figyelmet, hogy az egész felsőoktatásban, a honi nyilvánosságban és a nemzetközi akadémiai világban is szégyent hoz az egyetemre, hogy az etikai visszaélés feltáróját bocsátja el

– írták a 24.hu-hoz eljuttatott közleményükben.

– A magyar felsőoktatás politikai függőségét az EU is felismerte, és ezért megvonta a a vagyonkezelő alapítványokba kiszervezett egyetemektől és egyéb intézményektől az EU-s forrásokat, mert átláthatatlan, a visszaéléseknek teret adó intézményeket nem akar finanszírozni. A magyarországi felsőoktatás autonómiájának visszaszorulására és az alapítványi rendszer Európában párhuzam nélküli jellemzőire az Európai Egyetemi Szövetség (EUA) is felhívta a figyelmet, és az egyetemi autonómia helyreállítására szólította fel a magyar kormányt – fejtette ki az Akadémiai Dolgozók Fóruma, amely közös kiállásra buzdított az egyetemi autonómia és a tudomány szabadsága érdekében.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik