Belföld

Kiakadtak az egyetemi oktatók Ádám Zoltán kirúgása miatt

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Kemény hangú közleményben fejezte ki felháborodását az Oktatási Hálózat, amiért rendkívüli felmondással kirúgták Ádám Zoltán egyetemi docenst a Corvinus Egyetemről.

Bármilyen ürügyet is találtak az elbocsátására, a valós ok nyilvánvalóan az, hogy Ádám Zoltán nyilvánosan kiállt és vizsgálatot kezdeményezett az egyetem integritásán esett súlyos sérelem, a lefektetett vizsgakövetelményeket semmibe vevő, a szabályok helyett az egyetem gazdájaként működő kuratórium elnökének (Hernádi Zsolt Mol-vezér, a szerk.) gazdasági kapcsolataira tekintő protekciós vizsgáztatás miatt. Ami történt, az egyenes következménye annak, hogy az egyetemen a „modellváltás” során „kuratórium” néven teljhatalmat kaptak olyan politikai kinevezettek, akik könnyedén átgázolnak az alapvető egyetemi értékeken, az autonómián, az akadémiai szabadságon, a nyílt vita lehetőségén, a transzparencián

– írta a 24.hu-hoz eljuttatott közleményében az Oktatói Hálózat.

– Nem tudjuk, hogy Ádám Zoltán eltávolítása a kuratórium által kinevezett és őket kiszolgáló egyetemi vezetők saját döntése-e, vagy pedig közvetlenül belefolytak a hatalom tényleges birtokosai, de ez valójában másodlagos. A lényeg az, hogy a „modellváltó” egyetemek az ezeket uraló vezetők felfogása szerint nem közintézmények, amelyeknek a köz számára átláthatóan kell működniük, hanem profittermelő vállalkozások, melyek nem is a tisztességet és joguralmat becsben tartó, hanem a sajátosan hazai haveri kapitalizmus körülményei között keletkeztek. Számukra minden „negatív” információ nyilvánosságra kerülése az igazságtól függetlenül káros, így a kritikus gondolkodás már eleve elfojtandó ellenségnek számít. Ádám Zoltán kirúgásával példát akartak statuálni; akár lesznek még hasonló esetek, akár nem, a csend azt jelenti majd, hogy a példa hatott – olvasható a közleményükben.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenése után a MOL reagált az Oktatási Hálózat közleményére. A következőket írták: „A MOL tiszteletben tartja mindenki véleményét, azonban szeretnénk jelezni, hogy teljesen alaptalan, hamis és rosszindulatú az Oktatási Hálózat 24.hu által idézet állítása, mely szerint: „az egyetem gazdájaként működő kuratórium elnökének (Hernádi Zsolt Mol-vezér, a szerk.) gazdasági kapcsolataira tekintő protekciós vizsgáztatás” történt. A MOL-csoport arra kér mindenkit, aki az Ádám Zoltán-ügyben megszólal, hogy a tényekre támaszkodjon. A MOL-csoportot érő sérelmekkel szemben minden jogi eszközzel védekezni fogunk.”

Mint ismert, Ádám Zoltán azért kezdeményezett etikai eljárást, mert egy befolyásos, jelentős Mol-részvényhányaddal rendelkező családból származó hallgatója annak ellenére vizsgázhatott le az egyik tantárgyból, hogy nem teljesítette a félév során előírt tantárgyi követelményeket. A hallgató szülei Ádám panasza szerint személyesen és emailben is próbáltak nyomást gyakorolni és közbenjárni az egyetem vezetőinél, hogy a gyerekük kapjon még egy lehetőséget. A diák végül a többiektől elkülönítve, egy kifejezetten neki készített vizsgasor alapján tehetett vizsgát.

Az etikai eljárás során első fokon elmarasztaltak három érintett egyetemi vezetőt. Utána viszont fordulatot vetett az ügy, a másodfokon eljárásban már nem találtak szabálytalanságot, ráadásul a hét elején váratlanul kirúgták az etikai eljárást kezdeményező és a nyilvánossághoz forduló oktatót, Ádám Zoltánt.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik