Belföld

Trump kontra EU: Parlament előtt a Fidesz–KDNP négy pontja a terrorizmus ellen

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Brüssszelt a magyar gyakorlat támogatására szólítják fel.

A Fidesz–KDNP „A terrorizmus elítéléséről és az áldozatok melletti kiállásról” címmel nyújtotta be az Országgyűlésnek politikai nyilatkozatra vonatkozó javaslatát. A Kocsis Máté (a képen) és Simicskó István frakcióvezetők által jegyzett dokumentum ennek kapcsán ismét bírálja az Európai Unió menekültpolitikáját, méltatja a Donald Trump előkészítésével tető alá hozott Ábrahám-megállapodásokat.

A négypontos javaslat szerint az Országgyűlés elítéli a Hamász Izrael ellen intézett terrortámadását, együttérzését fejezi ki azok felé, akik elszenvedték a támadásokat, elveszítették hozzátartozójukat, szeretteiket.

Magyarország elítéli a terroristákat és az áldozatok oldalán áll.

Az áldozatoknak joguk van megvédeni magukat, megtenni az ahhoz szükséges lépéseket, hogy a támadás ne ismétlődhessen meg.

Magyarország elismeri Izrael jogát az önvédelemre. Ugyanakkor el kell kerülni, hogy a terroristák elleni háború államok közötti háborúvá váljon.

Az Orbán-kormányhoz hasonlóan a Fidesz–KDNP is a békefolyamat, az Izrael és az arab országok közötti viszony rendezésében történelmi áttörést jelentő Ábrahám-megállapodások mellett van (Szijjártó Péter külügyminiszter szerint azért Nobel-békedíjat érdemelt volna Donald Trump.)

A koalíciós pártok ismét felhívják a figyelmet, hogy az Európába ellenőrzés nélkül beengedett tömegek között ott vannak a terror hívei, a Hamász és más terrorszervezetek megbízottjai, akik közvetlen és súlyos kockázatot jelentenek a kontinens biztonságára, ami a felelőtlen, elhibázott migrációs politika egyenes következménye.

Magyarország irányadónak tekinti az Európai Unió Tanácsának korábbi közös álláspontját a terrort támogató, terrorcselekményekben részt vevő szervezetekről. Magyarország már akkor terroristaként kezelte ezen szervezetek tagjait, amikor nem engedte be őket az országba. A fizikai és jogi határzár távol tartja a migrációval együtt járó terrorista veszélyt, garantálja a magyar állampolgárok biztonságát. A Fidesz–KDNP elvárja, hogy

ezt az álláspontot az Európai Unió minden eszközzel támogassa!

A politikai nyilatkozatról a koalíciós frakcióvezetők azt írták, az akaratuk kinyilvánítása, szükségességét és indokát a maga a szöveg támasztja alá. Kocsis Máté a négypontos javaslatot már benyújtása előtt ismertette közösségi oldalán. (Az indítvány egyébként gyorsan a T. Ház elé kerülhet, tárgyalására a fideszes házelnök, Kövér László a Külügyi Bizottságot jelölte ki, a fideszes Németh Zsolt által vezetett testület pedig már tárgysorozatba is vette.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik