Nagyvilág

Szijjártó Péter Nobel-békedíjat adna Donald Trumpnak

Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images
Eduardo Munoz Alvarez/Getty Images
Hogy ezt nyomatékosítsa, videót is posztolt a Facebookra a külügyminiszter.

Magyarország nagyra becsüli az Egyesült Arab Emírségek stabilizáló szerepét a Közel-Keleten, beleértve ebbe az Izraellel kötött békemegállapodások aláírását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Dubajban.

A miniszter a fentiekkel kapcsolatban egy videót is posztolt a Facebook-oldalára „Nobel-békedíjat Donald Trumpnak” címmel, melyben kifejti, hogy Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, miszerint az Ábrahám-megállapodások előkészítői – köztük a korábbi amerikai elnök – részesüljenek Nobel-békedíjban, valamint reményét fejezte ki, hogy a béke megállapodások szellemisége tovább fog élni, és ennek mentén újabb és újabb egyezmények jönnek majd lére.

A 2020. szeptember 15-én, Izrael, Bahrein, az Egyesült Arab Emirátusok és az Egyesült Államok által megkötött Ábrahám-megállapodások egyszerre hivatottak kijelölni Tel-Aviv és egyes Öböl menti monarchiák új politikai és gazdasági együttműködésének kereteit, ami ellensúlyozási kísérletet jelenthet Törökországgal és Iránnal szemben.

A magyar kormánnyal és Trumppal kapcsolatos legutóbbi hír az volt, hogy a Guardian értesülései szerint Orbán Viktor meghívta Magyarországra a magyar kormányfő mellett szóban már többször is kiálló egykori amerikai elnököt. Az esetleges találkozóról azóta nem derült ki újabb fejlemény, Gulyás Gergely a szerdai kormányinfón azt mondta, nincs információja arról, hogy jön-e Trump vagy sem, de azt is hozzátette, hogy nem ők látják el a szervezési feladatokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik