A következő élő közvetítés része Karácsony: A köztársaság illegalitásba vonult, a magyar állam ma egy részvénytársaság

Karácsony: A köztársaság illegalitásba vonult, a magyar állam ma részvénytársaság

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

„Október 23-a a köztársaság ünnepe” – kezdte beszédét Karácsony Gergely, főpolgármester. Hozzátette: „Köztársaságban élni, azt jelenti, hogy jól bánunk egymással.” Szerinte akik ’56-ban részt vettek, ilyen Magyarországot akartak. Azzal folytatta: “a ’89 és 2010 közti harmadik köztársaság a magyar történelem legreménytelibb kísérlete volt” – hangsúlyozta. Hozzátette:

Reményteli kísérlet volt, de elbukott. Mi magunk buktattuk meg.

Karácsony szerint „nem voltunk bátrak, nem éreztük a szolidaritást”. Azt is mondta, hogy ma az állam nem köztársaság, hanem egy részvénytársaság, a közérdeke helyett pedig a magánérdeket képviseli. A főpolgármester szerint a köztársaság illegalitásba vonult jó ideje. De – folytatta- a köztársaság ott van a tanárok mozgalmában, a diákok mozgalmában, a szakszervezetekben, a civilek munkájában, a helyi közösségekben, a polgárjogi mozgalmakban.

Éljen Iványi Gábor és minden civil, aki a szociális védőháló újraszövésén dolgozik!

Farkas Norbert / 24.hu

Ezek után azt mondta Karácsony, hogy a köztársaság ott van a szabad önkormányzatokban is.

Ma Budapesten nem az ellenzék van hatalmon, ma Budapesten a budapestiek vannak hatalmon. Ma Budapest köztársaság és az is marad.

Arról is beszélt Karácsony, Budapest a köztársaság eszméjének nyújt menedéket, hogy legyen honnan visszatérnie, ha annak eljön az ideje országos szinten. A főpolgármester szerint Budapest túlélte a Covidot és a kormányzati megszorításokat is. „Budapest erős, Budapest köztársaság erős és megingathatatlan.” Hozzátette: “lesz még magyar köztársaság!”

Ezek után arról is beszélt Karácsony, hogy hidat akar építeni a civilek és a pártok közt, majd hozzátette:

vállalom, hogy heteken belül létrehozom az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi EP-választásra.

Farkas Norbert / 24.hu
Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik