Belföld

Egy hónapra 63 napnyi munkaórát számoltak el egy orvosnak, aki tízmilliós fizetést vett fel

MTI/Kovács Tamás
MTI/Kovács Tamás

November eleji kormányülésen dönthetnek a kórházi adósságok rendezéséről – írta meg a Népszava. Ezt Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár jelentette be az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) Balatonalmádiban tartott szakmai rendezvényén.

A Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint az orvosképzéssel foglalkozó egyetemek adósságával együtt a szeptember végi lejárt tartozásállomány meghaladta a 108 milliárd forintot.

Takács Péter a fórumon azt mondta, jó ideje tárgyal a Pénzügyminisztériummal és nem csupán egy „egyszerű” adósságrendezésről beszélnek, hanem arról is: „Legalább a keletkező kiadások egy részét most el tudjuk ismertetni, hogy nem gazdálkodási hiányosságból fakadnak, hanem abból, hogy változnak a költségek.” Példaként egyebek mellett gyógyszereket és a gyógyításhoz használatos anyagokat említette, amelyek költségei az elmúlt időszakban majdnem a duplájára emelkedtek. Beszélt arról is, hogy extrém módon megugrott a védőeszközök, fertőtlenítőszerek használata az intézményekben. S ugyan nincs „fokozott járványügyi helyzet, legalábbis jogilag” – mondta –, a valóságban vannak koronavírusos betegek, akiket el kell különíteni, és kezelni, és ennek is jelentkezik a többletköltsége.

Az államtitkár ugyanakkor beszélt arról is, hogy vannak pazarlások és „trükkök a kórházak részéről is, amiket be kell vállalnunk, hogy ezeket felszámoljuk”. Takács szerint az egyik ilyen például az orvosok körbefoglalkoztatása. Azt mondta a Népszava szerint, hogy a költségvetési felügyelők és a pénzügyminisztériumi ellenőrök közös vizsgálata

talált olyan gyógyítót, aki egy hónapban 1528 órát dolgozott. Egy helyen főállásúként, három másik intézményben pedig készenléti ügyeletben volt gyakorlatilag napi 0-24 órában papíron ez a szakorvos. Havonta több mint tízmillió forintot bérszámfejtettek neki a munkájáért.

Az államtitkár azt mondta:

üzenem a főigazgató kollégáknak, hogy ennek vége van.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik