Belföld

Gulyás Gergely értékelte a lengyel választási eredményeket

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

„Hogyha nem a PiS folytatja a kormányzást, az nem csak a V4-nek tesz rosszat, de a két ország kapcsolatát is megronthatja, Magyarországot kiszolgáltatott helyzetbe hozhatja az európai politikában” – nyilatkozta Magyar Levente külügyi államtitkár múlt vasárnap egy panelbeszélgetésen a lengyel választásokról, még azelőtt, hogy az első exit pollok kijöttek volna.

Azóta már tudjuk, hogy Orbán Viktor ádáz ellenfele győzött Varsóban, hiába lett ugyanis a Jaroslaw Kaczynski vezette jobboldali populista PiS a relatív győztes a voksok 35,38 százalékával és 194 alsóházi mandátummal, egyik sem elég ahhoz, hogy kormányon maradjon. Kaczynskit helyett így minden bizonnyal Donald Tusk kerül hatalomra Lengyelországban, aki a tavalyi magyarországi országgyűlési választás előtt Orbán ellen szónokolt az ellenzék budapesti nagygyűlésén, és korábban már az Európai Néppárt vezetőjeként is összekülönbözött a magyar miniszterelnökkel.

Az ATV a fentiek tükrében Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszternél érdeklődött a kormány álláspontjáról a lengyel választásokkal kapcsolatban.

A lengyel választásokat úgy kell értékelni, ahogy mindenkitől elvárjuk a magyar választások értékelését is, tiszteletben kell tartani a lengyel választópolgárok döntését. S a lengyel választópolgárok döntése világos

– mondta el a miniszter, aki Tusk és Orbán konfliktusos viszonyára úgy reagált:

Az egy másik kérdés, hogy akinek a lengyel polgárok vasárnap bizalmat szavaztak, annak mi is bizalmat szavaztunk volna-e. De ettől még volt egy demokratikus választás, annak van egy eredménye, azt tiszteletben kell tartani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik