Belföld

„Schadl telefonált a minisztériumba, és másnapra el volt intézve” – a volt végrehajtó elnök újabb kulcsembere tett vallomást

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Bíróság elé áltt „Tenkes”, aki bizalmi embere volt Schadl Györgynek. A nő vallott róla, hogy főnöke a háttérből irányított több végrehajtói irodát, és könnyen intézkedett az Igazságügyi Minisztériumban is.

Csütörtökön egy kulcsfontosságú tanú meghallgatásával folytatódott az elmúlt évek egyik legsúlyosabb korrupciós büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken, amelynek Schadl György, a végrehajtói kar volt elnöke és Völner Pál volt igazságügyi államtitkár a főszereplői.

Ez az a büntetőügy, amelynek vádirata szerint Schadl György „korrupciós kapcsolatot alakított ki” a Fidesz államtitkárával, aki rendszeresen 2–5 millió forintot kapott tőle – összesen legalább 83 millió forintot. Völner Pál cserébe vállalta, hogy a pozíciójából eredő befolyásával Schadl kéréseire elintéz konkrét ügyeket, például a jól jövedelmező végrehajtói kinevezéseket. Az ügyészség szerint Schadl lényegében „fizetésként” adta Völnernek a pénzt, hogy folyamatosan rendelkezésére álljon a különböző ügyek elintézésében. Volt is miből, a vádak szerint ugyanis Schadl több mint 924 millió forint illegális jövedelemre tett szert a korrupciós kapcsolatnak köszönhetően.

Ezúttal a „Tenkes” fedőnéven lehallgatott S. Tímea kapott szót a bíróságon, aki 2018-tól volt Schadl György fontos, elsősorban pénzügyi és operatív intézője. A nővel – hasonlóan a koronatanúnak nevezett F. Vivienhez – megállapodott az ügyészség, hogy vallomásáért cserébe megússza a felelősségre vonást, és tanúként szerepelhet az eljárásban. Őt szintén védett módon, távmeghallgatás útján kérdezték ki. Ő volt az a bizalmas, aki több olyan végrehajtói irodát is segített felállítani – illetve egyiket vezetni is – ahova a vádak szerint Schadl kívánalmainak megfelelően neveztek ki végrehajtókat.

„Tenkes” a nyomozati vallomásában többek közt arról vallott:

  • 2018-ban ismerte meg Schadl Györgyöt, aki akkor átvette a szigetszentmiklósi végrehajtói irodát. Első benyomása nem volt túl pozitív. Ahogy fogalmazott, Schadl és emberei egy, a korábbiakhoz képest más stílusú végrehajtói irodát képzeltek el, amit ő „véres végrehajtásnak” nevezett, mert kevésbé volt emberi, mint elődje.
  • Elmondta, nem akart tovább dolgozni a végrehajtói irodában azután, hogy a végrehajtói kar akkori elnöke átvette azt, ám végül meggyőzte őt Schadl, hogy maradjon. Később pedig az elnök közeli bizalmasa lett.
  • Kiderült, hogy tétovázása miatt csúszva írta alá a munkaszerződést, ezért elvesztette a végrehajtói helyettesi státuszát, így újra kellett volna szakvizsgázni. Azonban Schadl György egy telefonnal elintézte, hogy jogosultságot kapjon, és ne kelljen újravizsgáznia. Vallomása szerint Schadl felhívott valakit a minisztériumban, hogy intézzék el az ügyet, mire másnap már ismét élt a végrehajtói helyettesi igazolványa. Mint mondta, „nem tudom, kit hívott fel, csak annyit, hogy valakinek még aznap este be kellett mennie a minisztériumba dolgozni. ”
  • Részletesen beszélt arról, hogy 2019-ben pályázatot írtak ki a szigetszentmiklósi végrehajtói iroda vezetésére. Schadl ekkor előre jelezte neki, hogy nem lesz probléma, és a működést továbbra is ő fogja finanszírozni. Ide nevezték ki F. Miklóst, aki beismerte korábban, hogy szinte a teljes osztalékát át kellett adni Schadlnak, cserébe kétmilliós fizetést kapott. F. Miklóst „Tenkes” teljesen alkalmatlannak látta, és azt javasolta neki, hogy tanulja meg ezt a szakmát.
  • Beszélt arról is, hogy a szigetszentmiklósi és a fonyódi végrehajtói irodát is Schadl irányította a háttérből, ő fizette a költségeket, vele kellett egyeztetni az iroda osztalékának kifizetéséről, és hogy Schadlt tekintette inkább főnökének, mint az irodát átvevő F. Miklóst.
  • Elmondta, pénzátadást nem látott Schadl és Völner közt, de sokszor beszélt Schadl az államtitkárral előtte telefonon.

Schadl bizalmasa vallott arról is, hogy a végrehajtók elnökének letartóztatása után megkereste őt egy ügyvéd, aki jelezte, hogy „a legnagyobbat védi” vagyis Schadlt, és segíteni fog neki, mivel feltehetően őt is kihallgatják majd.

Azonban S. Tímea azt mondta vallomásában, ő tisztában volt azzal, hogy a különböző pénzátadások, amelyeket az osztalékból fizettek, egyáltalán nem kölcsönök voltak – ahogyan azt Schadl állítja a bíróságon –, ezért úgy döntött, olyan ügyvédet kíván meghatalmazni, aki az ő érdekeit képviseli és nem Schadl Györgyét.

Csütörtökön S. Tímea szinte szóról szóra megismételte a nyomozás során tett vallomását.

A Szigetszentmiklóson működő, és az ő operatív vezetése alatt álló végrehajtói irodáról elmondta, hogy ott is volt házipénztár, amit minden hónapban Schadl töltött fel pénzzel, az összegeket pedig sofőrje, a szintén vádlott M. Viktor szállította. Ebből is látszott a nő vallomása alapján, hogy F. Miklós csak névleg vezette az irodát, valójában Schadl irányított a háttérből. Megismételte, hogy F. Miklós annyira alkalmatlan volt szakmailag, hogy ő személyesen próbálta meg őt megtanítani a végrehajtás gyakorlati részéről, ám végül nem sokat haladtak.

Tóth Erzsébet bíró rákérdezett, hogy miért finanszírozta Schadl György a szigetszentmiklósi irodát azután, hogy F. Miklós kinevezték oda. A tanú elmondta, hogy ezzel nem foglalkozott, nem tudta, hogy milyen megállapodás volt Schadl és a frissen kinevezett F. Miklós között. Azt már csak Schadl letartóztatása után mesélte el neki F. Miklós, hogy havi kétmillió forintot kapott Schadltól, viszont az iroda osztalékát átadta a végrehajtók elnökének. Ezen a tanú meglepődött, mert az iroda nagyon sok pénzt termelt. Azonban F. Miklósnak ezzel nem volt gondja, mert indoklása szerint „nem lett volna végrehajtó a Gyuri nélkül, ezért állapodtak meg abban, hogy az osztalék átadásáért cserébe kétmilliós fizetést kap havonta.”

A fonyódi végrehajtó irodáról szólva elmondta, azt a háttérből szintén Schadl irányította, annak vezetője, N. Gábor végrehajtó – aki szintén beismerést tett – szerinte F. Miklóshoz hasonlóan szakmailag alkalmatlan volt. Ugyanakkor ő azt nem tudta, hogy N. Gábor, vagy F. Miklós hogyan állapodott meg Schadl Györggyel, de nem is foglalkozott vele, mert szerinte ez nem tartozott rá. Igaz, a fonyódi iroda felállításakor S. Tímea megkérdezte, hogy miért Schadl finanszírozza azokat az összegeket, amit logikusan N. Gábornak kellett volna, de nem firtatta a kérdést komolyabban.

Bár az ügyészség által korábban felvonultatott koronatanú ellentmondásai látszólag gyengítették a vádakat – főként Völner Pál esetében – Schadl nincs könnyű helyzetben, ugyanis a szintén megvádolt hét végrehajtó közül hatan beismerték bűnösségüket, így azt, hogy kenőpénzt fizettek a végrehajtói kar elnökének a kinevezésükért cserébe, Schadl szerint viszont csak a nekik adott kölcsönt fizették vissza. Schadl és Völner tagadják a vádakat. A végrehajtók volt elnöke szerint nem fizette le a Fidesz volt államtitkárát, csupán jó kapcsolata volt vele, és közös érdeklődési köreik vannak. Ilyen a hajózás, a vasút, és a gasztronómia szeretete. Völner pedig azt mondta, szerinte csak segítőkész volt, és ezt próbálják most a terhére róni.

Az ügyészség Schadl Györgyre tíz, míg Völner Pálra nyolc év börtönt kért beismerés esetére. Előbbire 200, utóbbira 25 millió forint pénzbüntetés kiszabását is indítványozták, továbbá mindkettőjüknél tíz év közügyektől eltiltást, a jogi végzettséghez kötött foglalkozástól végleges hatályú eltiltást kértek, valamint vagyonelkobzást a jogtalan gazdagodásuk erejéig.

Kapcsolódó
Völner–Schadl-per koronatanúja: Sajnos már látom, a korábban tett vallomásom nagyon jól cáfolható
Negyedik alkalommal kapott szót a végrehajtók volt elnökének bizalmasa, aki mindent, amit tud, Főnökétől tudja. Kenőpénzek átadását nem látta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik