Belföld

Nyílt levélben ment neki Iványi Gábornak a Belügyminisztérium

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni – mondta a napokban Iványi Gábor, a hajléktalanszállót, hajléktalan kórházat, hátrányos helyzetű gyerekek iskoláit működtető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője. A Belügyminisztérium nyílt levélben üzent szerdán Iványi Gábornak, a tárca azt írja, „de tud mit csinálni”.

Fizesse meg az adót, fizesse meg a dolgozók után a járulékot, ne halmozzon fel köztartozást, és lássa el azt a feladatot, amit állami támogatás fejében saját maga vállalt – írja a tárca, hozzátéve, az elmúlt 13 évben 8,6 milliárd forint állami támogatásban részesült csak a szociális feladatokra a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület.

Hová tűnt el a pénz? Miért lett akkora köztartozása a MET-nek, hogy idáig jutott el a szervezet, hogy a saját dolgozóinak nem teljesíti a fizetési kötelezettségeit? Ezek az alapvető kérdések – írja a Pintér Sándor vezette minisztérium.

A tárca szerint Iványi Gábor helyette ma már nyíltan és büszkén használja túszul a legkiszolgáltatottabbakat személyes harcához. Visszataszító és aljas dolog a rászorulókra és a kiszolgáltatott emberekre hivatkozva kötelezettséget nem teljesíteni. “Márpedig itt ez a helyzet” – teszik hozzá.

Az elmúlt napokban elhangzott teljesen valótlan állításokkal szemben ugyanis a MET és az Oltalom Karitatív Egyesülettel kapcsolatban a következő tényeket sorolja fel Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára:

  • nem 20 ezer, hanem összesen 1 ezer férőhelyen nyújt szociális szolgáltatásokat a 2 szervezet
  • az általuk ellátott feladatokat állami támogatással teszik, összesen 8,6 milliárd Ft-ot kaptak 2010 óta
  • Budapesten a hajléktalan ellátás férőhelyeinek mindössze 5 százalékát tartják fenn
  • országosan összesen 240 szervezet vesz részt a hajléktalan ellátásban, ebből a MET-en és az Oltalom Karitatív Egyesületen kívül 28 szervezet kap civil szervezeteknek járó normatív finanszírozást. Az ő esetükben – a MET-tel és az Oltalom Karitatív Egyesülettel ellentétben – adótartozásról nem tudunk, feladatukat stabilan ellátják
  • ha a MET úgy dönt, hogy megszünteti a szolgáltatásait, akkor az állam és az önkormányzatok felelősségüknél fogva ellátják a rászorultakat. A szociális ellátások megszervezésének felelősségi köreit a szociális törvény tartalmazza
  • minden szociális szolgáltatást végzőnek törvényi kötelezettsége van a szolgáltatás esetleges megszüntetése előtt 3 vagy 6 hónappal a kormányhivatal felé jelzéssel élni. A MET ilyen hivatalos jelzéssel nem élt.

Mint ismert, a MET intézményei összesen 680 millió forinttal tartoznak, ezt úgy halmozták fel, hogy az állam a bírósági döntések ellenére sem rendezte egyházi státuszukat, így nem kapják meg a normatív támogatás mellé járó kiegészítő támogatásokat. Ráadásul az elmúlt 10 évben lassan összegyűltek az adó és közműtartozások is, és már az alkalmazottakat sem tudják rendesen fizetni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik