Belföld

Végtag nélküli hajléktalanok kerülhetnek utcárca – gáz és áram nélkül maradhatnak Iványi Gáborék

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Öt napot kaptak Iványi Gáborék, hogy befizessék a tartozásukat, különben elzárják intézményeikben a villanyt és a gázt. Az RTL Híradó riportja szerint ezt a határidőt az MVM Zrt. közölte a hajléktalanszállót, hajléktalan kórházat, hátrányos helyzetű gyerekek iskoláit működtető Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetőjével.

Iványi Gábor szerint ez végzetes lehet az összesen 63 intézményt: hátrányos helyzetű gyerekeket oktató iskolákat, óvodákat, hajléktalanszállót, hajléktalankórházat, és szociális intézményeket működtető szervezet számára. Minden veszélybe kerül.

A kórház, az óvoda bezárhatnak ezek, a kórház nem tud működni – most ki fogom tolni az utcára a végtag nélküli hajléktalanokat, mert nem fogok tudni mit csinálni – kórházak nem veszik fel őket, hát tudjuk, hogy milyen állapotban van az egészségügy

– mondta Iványi, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) elnöke.

A MET intézményei összesen 680 millió forinttal tartoznak, ezt úgy halmozták fel, hogy az állam a bírósági döntések ellenére sem rendezte egyházi státuszukat, így nem kapják meg a normatív támogatás mellé járó kiegészítő támogatásokat. Ráadásul az elmúlt 10 évben lassan összegyűltek az adó és közműtartozások is, és már az alkalmazottakat sem tudják rendesen fizetni. Iványi Gábor szerint az iskolákat átadhatnák az államnak, de ennek a gyerekek és a szülők innák meg a levét. Mint mondta,

ők fogják átvenni a vidéki iskoláinkat, a hátrányos helyzetű gyerekeinket, akik megkapták a fejlesztést, és akiknek a szülei pontosan tudják, hogy ahogy kiesnek ebből a rendszerből ennek vége, lesz esetleg egy alibi oktatás – mindenkit elhelyezünk alapon – aztán aki ezt nem bírja, vagy úgy látja, hogy ez tök értelmetlen az legfeljebb nem jár iskolába azután elkezdik büntetgetni.

A Híradó megkereste az MVM-et, hogy megtudja, méltányossági alapon nem tudnak-e megállapodásra jutni Iványiékkal. Azt írták: már többször tárgyaltak, korábban féléves moratóriumot is vállaltak, de ez már lejárt. Az RTL megkereste a kormányt is, azt válaszoltak: ha jelzik a kormányhivatalnak, átveszik a gondozottakat, „az állami intézményrendszer felkészült a hátrányos helyzetű, szociális ellátására szorulók fogadására is.”

A csatorna hozzáteszi, az állami MVM a következő tíz évben az számításaik szerint akár 34 millió eurót, vagyis mintegy 13 milliárd forintot is kifizethet szponzorációként a Ferencvárosi Torna Clubnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik