Belföld

A mormonoké lett a Schmidt–Ungár családi cég telke

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
A III. kerületben épül meg az egyház első budapesti temploma.

Nem egészen két héttel azután, hogy Novák Katalin államfő a mormonok vallási központjának számító Salt Lake Cityben járt, az egyház vezetői bejelentették, megépítik első magyarországi templomukat. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza Óbudán, a Testvérhegy és a Csúcshegy közötti 24 ezer négyzetméteres telken egy körülbelül 1600 négyzetméteres templomot, fogadóközpontot és templomszállót tervez. (A közlemény szerint az egyház vezetői az amerikai találkozón Novák Katalinnal is beszéltek az épülő templomról.)

A Magyar Hang szerint az egyház elnöksége által nyilvánosságra hozott helyszín (a III. kerület  úgynevezett harsánylejtői részén, a Kocsis Sándor út és a Borsikafű utca találkozásánál kezdődő terület) a földhivatali dokumentumok szerint a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-é volt, a telket tavaly decemberben vette meg az egyház a cégtől. A BIF fő részvényese a Pió-21 Kft., amelynek tulajdonosa Schmidt Mária és két gyereke: Ungár Péter LMP-társelnök és Ungár Anna, akinek horvátországi villájában nyaralt Orbán Viktor.

A lap érdeklődésére a BIF annyit közölt, hogy

az adott ügyletre vonatkozóan az ingatlan-nyilvántartás mint közhiteles nyilvántartás megfelelő adatokat tartalmaz,

minden más üzleti titoknak minősül.

Frissítünk!

Az új templom nemzetközi is lesz

Jelenleg az egyháznak Magyarországon több mint 5200 tagja van. Ők jelenleg a németországi Freibergbe utaznak, hogy templomi szertartásokon vehessenek részt. Az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza szerint az új templom nemcsak nekik lesz lehetőség, hanem több környező országból érkezőnek is, hiszen a mormonok a templomokra az Úr házaként és a földön található legszentebb hódolati helyként tekintenek. Az egyháznak jelenleg világszerte 184 felszentelt temploma van (ebből 13 Európában), további 151 pedig már bejelentésre került, illetve építés alatt áll (ebből 9 európai).

Nem titok, de nem verték nagy dobra azt sem (szintén a Magyar Hang szúrta ki a kormányfő Facebook-oldalára feltöltött videóban), hogy Orbán Viktort, aki gazdasági ügyekről tárgyalt hétfőn a kínaiakkal, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója is elkísérte Pekingbe. Néhány hete derült ki, hogy a Schmidt–Ungár család cégétől nemcsak az Agrárminisztérium bérel irodákat, hanem az Állami Számvevőszék is parkolókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik