Belföld

Orbán Putyinnal tárgyalt Pekingben

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök kedden kétoldalú tárgyalást folytatott Vlagyimir Putyinnal, Oroszország elnökével Pekingben – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

A két vezető egyeztetett a magyar-orosz együttműködésről a gáz- és olajszállítások valamint a nukleáris energia területén. Orbán Viktor a megbeszélésen a béke fontosságát hangsúlyozta – írja az MTI.

Az egész kontinens, így Magyarország számára is kulcsfontosságú, hogy legyen vége a menekültáradatnak, a szankcióknak és a harcoknak

– írta a közleményben Havasi Bertalan.

Putyin és Orbán is az Egy övezet, egy út kezdeményezés szerdai csúcstalálkozójára érkezett Pekingbe.

Orbán Viktor utoljára 2022 februárjában, közvetlenül az Ukrajna elleni orosz támadás előtt találkozott Putyinnal, akkor Moszkvában. Ezen a februári találkozón a magyar miniszterelnök köszönetét fejezte ki Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a koronavírus elleni vakcinák szállítását illetően is, és azt mondta, hogy az orosz oltóanyaggal 900 ezer magyart oltottak be. – Nekünk kettőnknek van a leghosszabb emlékezete az EU és Oroszország viszonylatában – fogalmazott Orbán Viktor 2022-ben.

A 24.hu tavaly márciusban azt kérdezte Gulyás Gergelytől, hogy: Magyarországnak partnere-e ma Vlagyimir Putyin? A miniszter erre azt válaszolta: Putyin döntését, hogy lerohanja Ukrajnát, elítélik, de az orosz gazdasági kapcsolatok kiemelkedő fontosságúak. Hozzátette: Oroszországot, és nem Vlagyimir Putyint érdemes nézni a kapcsolatoknál. Gulyás azt is mondta, nem szerelmi kapcsolat, hanem érdekkapcsolat volt Putyinnal.

A magyar miniszterelnök kedden Pekingben, a kínai államfővel is egyeztetett.

Hszi Csin-ping elnöksége alatt a kínai-magyar kapcsolatok »soha nem látott magasságokba emelkedtek«, és ez Magyarország számára rendkívül előnyös és hasznos

– mondta Orbán Viktor.

Kapcsolódó
Orbán: Soha nem látott magasságokban a kínai kapcsolat
A kínai elnök is hasonlóan virágzónak látja a két ország kapcsolatát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik