Belföld

Hajléktalanlobbistának nevezte Iványi Gábort a józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Ahelyett, hogy a Józsefvárosban élő józsefvárosi emberek érdekében alakítanának ki különböző rendszereket, hogy a bérlakáspályazatba hozzáférjenek,
ehelyett odaemelik azt a hajléktalanlobbi által szorgalmazott rendszert, amely azt segíti elő, hogy Józsefvárosban akár csak pár hónapja egy hajléktalan szállón bejelentkezetett nyilvánvalóan szerencsétlen sorsú ember, de nem józsefvárosi lakos és ugyanúgy lakáshoz juthat, mint akár egy évtizedekben Józsefvárosban élő ember

– ezt a hosszú mondatot Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz frakcióvezetője fogalmazta meg a Hír Tv-nek. A nyilatkozatra rátaláló 444 szerint a kormánymédia és a kormánypárti politikusok azt sérelmezik, hogy a nyolcadik kerületet „az utóbbi években ellepték a hajléktalanok”, illetve hogy Pikó András ellenzéki polgármester bérlakásokhoz juttatná őket.

A fideszes politikus szerint

Pikó András csak a politikai szövetségeseit, a hajléktalanlobbistákat, mint például Iványi Gábort próbálja jó helyzetbe hozni.

Iványi Gábor egyháza nem kapta vissza egyházi státuszát, pedig annak elvételét az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is jogsértőnek nevezte, így az egyháza által fenntartott iskolák és otthonok nem kapnak állami támogatást. Iványi a napokban levelet is írt Orbán Viktornak, Novák Katalinnak és Kövér Lászlónak. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője arról írt, milyen következménye lesz, ha 20 ezer ellátott és ezer alkalmazott az utcára kerül. Arról pedig a Telex számolt be, hogy öt napon belül ki kell fizetnie eddig felhalmozott tartozását a Magyar Evangéliumi Testvérközösségnek, különben az MVM leállítja az egyház intézményeiben a gáz- és az áramszolgáltatást.

Frissítünk!

Reagált a Józsefvárosi Önkormányzat, amely hangsúlyozza: Józsefváros minden lakáspályázata nyilvános, átlátható, szigorú pontozási rendszer alapján van meghirdetve és eszerint kerül elbírálásra is.

Hozzáteszik, a kerületben élő hajléktalan emberek nem előnyt élveznek a lakáspályázatokon, hanem nem záródnak ki automatikusan a pályázatból amiatt, mert nincs hosszabb idejű bejelentett lakcímük a kerületben. A pontrendszer gondoskodik arról, hogy a kerületi lakáspályázatokon a legrászorultabb pályázók juthassanak lakáshoz, és ezek között fontos szempont a jelenlegi lakhatás minősége, az együtt költözők száma, a pályázó és családja szociális körülményei (jövedelmi helyzet, egészségügyi állapot, egyéb élethelyzetet meghatározó körülmények) valamint az is, hogy valaki mennyire kötődik a kerülethez – írják.

A fenti szempontok következtében a pályázati rendszerünk elmúlt két évében egyedülálló hajléktalan ember nem tudott pályázaton lakáshoz jutni, mert a több fős, több problémás családok magasabb pontszámot elérve előnyt élveznek. A pályázati a pontrendszer biztosítja azt is, hogy minél régebben lakik valaki Józsefvárosban, annál több pontot kap a pályázatára. Ha valaki kevesebb, mint 2 éve él a kerületben, az erre egyáltalán nem kap pontot.

Az esélyek az objektív pontrendszer révén kiegyenlítettek, azonban azok élveznek előnyt, akik nehezebb helyzetben vannak és hosszabb ideje élnek a kerületben – zárja lapunknak küldött közleményét az önkormányzat.

Kapcsolódó
Iványi Gábor levélben fordult Orbán Viktorhoz
A MET vezetője arról írt, milyen következménye lesz, ha 20 ezer ellátott és ezer alkalmazott az utcára kerül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik