Belföld

Iványi Gábor levélben fordult Orbán Viktorhoz

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Levélben fordult Novák Katalin köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz, illetve Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez Iványi Gábor az egyháza által fenntartott iskoláktól és otthonoktól elvett állami támogatások ügyében, írja a Népszava. A levélben a MET vezetője arról írt, milyen következménye lesz, ha 20 ezer ellátott és ezer alkalmazott az utcára kerül.

Az abaújkéri iskolában és a beregi térségben lévő oktatási intézményben már annyi pedagógus távozott, hogy átmenetileg fel kellett függeszteni a tanítást. Más intézményekben is hasonló helyzet várható a következő napokban, hiszen ahogy Ivány egy sajtótájékoztatón elmondta, a NAV az októberi teljes állami normatívájukat is leemelte a számláikról, így immár harmadik hónapja nem érkezett meg az ezer dolgozó bérköltséget fedező 220 millió forint.

Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár arra kérte Iványit, hogy nyilatkozzon a Magyar Evangéliumi Testvérközösség, mely oktatási intézmények állami átvételét kéri, ám a MET Vezetője szerint több száz nyilatkozat jutott el hozzá, amelyben a szülők megerősítik, nem szeretnék, hogy gyerekeik máshol tanuljanak.

A lap emlékeztet, hogy a MET és az Oltalom Karitatív Egyesület országszerte számos szociális, oktatási, egészségügyi, családsegítő intézményt tart fent. A jelenlegi krízishelyzet oka többek közt az, hogy nem kapták vissza egyházi státuszukat, pedig annak elvételét az Alkotmánybíróság és a strasbourgi emberi jogi bíróság is jogsértőnek nevezte. Az egyházi státusszal kiegészítő normatíva is járna, de mivel akormány visszatartja ezt a pénzt, köztartozásokat halmoztak fel.

Kapcsolódó
Újabb forrástól esett el Iványi Gábor egyesülete
Már csak a magánszemélyek, cégek, és civil szervezetek segítségére számíthatnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik