Élő Belföld

Orbán Viktor: Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés

Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI
Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

Interjút adott a Kossuth Rádiónak Orbán Viktor. A magyar kormányfő az inflációról, az Izrael-Hamász-háborúról és a magyar Nobel-díjasokról is beszélt.

Az interjú legfontosabb pontjai az alábbiak:

  • Az izraeli konfliktussal kapcsolatban Orbán elmondta: a terror elfogadhatatlan. Azt reméli, hogy mindenkit ki tudunk hozni, aki magyar, és ki akar jönni. Ám ez nem egyszerű feladat, sokszor nem egyszerű megértetni a turistákkal. Hangsúlyozta: idáig nincs magyar áldozata a konfliktusnak.
  • Ismét hangsúlyozta, hogy lokalizálni kell az izraeli háborút, nem szabad engedni, hogy fegyveres konfliktus bontakozzon ki valamelyik szomszédos arab országgal. A magyar diplomácia azon dolgozik, hogy ez ne következhessen be. Ugyanakkor Orbán szerint Benjamin Netanjahunak joga van ahhoz, hogy lépéseket tegyen annak érdekében, hogy hasonló eset többé ne forduljon elő.
  • Nyugat-Európában Hamászt éltető szimpátiatüntetések. Ezt Orbán aggodalommal követi, szerinte Magyarországon is akartak ilyen megmozdulást szervezni, ám erre nem kaptak engedélyt. Úgy látja, ezek a demonstrációk arról árulkodnak, hogy a különböző migrációs-hullámokban Európába jutottak a Hamász emberei is. A Kossuth Rádiós interjúval egyidőben Orbán Facebook-oldalán az alábbi poszt jelent meg, fekete háttér előtt fehér betűkkel: „Magyarországon nem lesz terrorpárti tüntetés. Megvédjük a magyar embereket!”
  • Ismét bírálta az uniós migrációs politikát. A miniszterelnök szerint egyedül a magyar migrációs politikai működik Európában.
  • Szóba került az infláció. Mint mondta, olyan szintű inflációs özönvízzel kell felvenni a küzdelmet, hogy a jegybank a „kis vödröcskéivel” nem tudott hatékonyan védekezni. A kormánynak kellett kézbe venni az irányítást. 2023 az infláció elleni küzdelem éve lett, ezért 2024-ben fognak egy magas gazdasági növekedést megcélozni. Ezzel együtt november-december tájékán a kormányfő azt jósolja, hogy meglesz az egyszámjegyű infláció.
  • Georgiai látogatásáról elmondta: a Kaukázus világát kell összekapcsolni Európával. Van velük egy nagy, zászlóshajó projektünk, amit az uniós is támogat: Azerbajdzsánban előállított zöldenergiát akarunk Georgián, Románián és Magyarországon keresztül Európába szállítani. Ehhez egy több mint 1000 kilométer hosszú kábelt kell átvezetni a Fekete-tengeren.
  • Az interjú végén Orbán hangsúlyozta: mindkét friss Nobel-díjasunk a „mélymagyarországból” jött, nem a budapesti belvárosból, nem jómódú családokból. Szerinte az a tehetség, tudatás, ami ebben a népben mélyen rejlik, jó biztatás a jövőre nézve. „Ezért nem kell soha megijedni: fantasztikus koponyák teremnek valahol, kint a széleken, a mélymagyarország vidékein, akik ha egy kis lehetőséget kapnak, abban a pillanatban megindulnak fölfelé” – vélekedett Orbán.

Orbán szerint a friss Nobel-díjasaink a „mélymagyarságból” jöttek

Szóba kerültek a Nobel-díjasaink.

Minden magyar örül ennek a dolognak, még akkor is, ha fogalmam sincs arról mi az az attoszekundumos fényimpulzus. Mégis azt gondolom, hogy ez egy nagy dolog lehet

– mondta Orbán, aki azt emelte ki, hogy mindkét friss Nobel-díjasunk a „mélymagyarországból” jött, nem a budapesti belvárosból, nem jómódú családokból. Az egyikük a kun-jász vidékről, a másikuk Mórról származik, ami egy sváb vidék.

Ez mutatja azt a hihetetlen életerőt, ami bennünk magyarokban van, és amiről mi időnként megfeledkezünk

– tette hozzá.

Az a tehetség tudatás, ami ebben a népben mélyen rejlik, az ha jó politika van, jó időjárás, szerencsés történelmi korszellem, akkor ezek előjönnek, ezeket elő lehet csalogatni. Ez a mi nagy tartalékunk. Ezért nem kell soha megijedni: fantasztikus koponyák teremnek valahol, kint a széleken, a mélymagyarország vidékein, akik ha egy kis lehetőséget kapnak, abban a pillanatban megindulnak fölfelé

– mondta Orbán, aki szerint jó biztatás ez a jövőre nézve.

Orbán: November-decemberben meg lesz az egyszámjegyű infláció, a gond nem ez

Hagyományosan ez a jegybank feladata, de a kormánynak át kellett venni ennek a feladatát és felelősségét.

A gazdaság működésétől idegen lépéseket is meg kellett hozni. November-decemberben meg lesz az egyszámjegyű infláció, ugyanakkor Orbán szerint a gond nem ez.

Azt szerettük volna, hogy miközben az infláció ellen küzdünk, a gazdasági növekedés is egy viszonylag magas szinten maradjon. Ez nem ment

– mondta Orbán.

A kettő együtt nem ment: 2024-ben fognak egy magas gazdasági növekedést megcélozni.

Nem lesz egyszerű: egy olyan közegben, ahol a többiek nem nőnek, nehéz neked növekedni. – Ha külföldön nincs vevő, akkor a saját termékeid itthon maradnak a nyakunkon – mondta.

Beruházásokat kell létrehozni Magyarországon, majd azokat a termékeket el kell adni külföldön

– ezek a magyar gazdaság fő feladatai Orbán szerint.

Georgiai látogatásáról elmondta: a Kaukázus világát kell összekapcsolni Európával. Georgia ebből a szempontból fontos átjáró terület. Van egy nagy közös programunk: Azerbajdzsánban előállított zöldenergiát akarunk Georgián, Románián és Magyarországon keresztül Európába szállítani. Ehhez egy több mint 1000 kilométer hosszú kábelt kell átvezetni a Fekete-tengeren.

Ez egy nagy Európai Uniós program, reméljük, hogy nem hátrálnak ki belőle

– sommázta Orbán.

Orbán: A jóisten elvette Brüsszel tisztánlátását

A veszélyek korában élünk, de nem törődhetünk bele abba, hogy az életünk biztonságának szintje Magyarországon csökkenjen

– mondta a miniszterelnök.

Európában ez nem így van, véli a műsorvezető. Orbán szerint az unióban vakok: a jóisten elvette Brüsszel tisztánlátását. Azt akarják, hogy erőszakos migránsokat engedjünk be. Mi a jóból akarunk osztozni, nem a rosszból: a lengyel-magyar ellenállás viszont megakadályozta, hogy menekülteket fogadjunk be.

Nekünk is egy tízezer fő körüli migrángettót kéne felépíteni. A helyzet abszurd. Ha ránézünk az európai migránspolitika térképére, akkor azt látjuk, hogy egyetlen modell vált be. Ez pedig a magyar.

Átszivárognak ugyan, de féken tartjuk őket. Itt nincsenek migránsok. Zéró. És nem is lesznek.

– mondta Orbán.

Az unió ezzel szemben a mi modellünket akarta lerombolni, ám Orbán ezt megakadályozta.

A következő európai választáson el kell érni egy jelentős változást az unióban

– hangsúlyozta a kormányfő, aki szerint az emberek többsége velük ért egyet: nem szeretnének migránsokat.

Nyugat-Európában nem tudták megvédeni a határukat, folyamatosan áramlanak be az emberek, ezért akarják szétosztani őket a tagállamok között. Brüsszel gyakorlatilag meghívó levelet küldött a bevándorlóknak.

Magyarország az a hang, amely egyedül képes Európában az emberek érdekében megszólalni

– mondta Orbán, aki szerint csak Magyarország kérdezte meg a migránskérdésről az embereket (és most hétvégén a lengyelek is így tesznek).

Orbán szerint a Hamász megbízottjai is bejutottak Európába

Orbán szerint Netanjahunak joga van ahhoz, hogy lépéseket tegyen annak érdekében, hogy hasonló eset többé ne forduljon elő. Mint mondta, most nincs államközi háború. Lokalizálni kell a konfliktust: nagy baj, mint mondta, akkor lenne, ha valamelyik szomszédos arab országgal háborúba lépne Izrael.

– A magyar diplomácia azért dolgozik, hogy ne alakuljon ki nemzetközi háború – vélekedett.

Trump idején sokat javult az arab-izraeli kapcsolat rendszer. A lazulás, az enyhülés, az együttműködés módozatainak keresése – ez jellemezte a kapcsolatokat, mondta Orbán, utalva az Ábrahám-egyezményekre. A magyar kormányfő szerint ezt a közeledést folytatni kell.

Szimpátia tüntetések vannak a terroristák mellett, egész Európában. Még Magyarországon is próbálkoztak ezzel

– mondta Orbán, de hozzátette, hogy a kormány ezt megakadályozta.

A migrációs válság idején ellenőrzés nélkül engedtek be embereket: köztük ott vannak a Hamász megbízottjai is. – Ez most komoly kockázat, adjunk hálát azért, hogy 2015-ben helyén volt a szívünk és az eszünk – mondta a kormányfő.

Orbán: Magyarország mindig is a terrorizmus ellen volt

Újabb konfliktus bontakozott ki az orosz-ukrán háború mellett. Magyarország és Izrael szövetségesek, ennek tükrében, hogyan értékeli Orbán az újabb háborút?

A kormányfő szerint a terror elfogadhatatlan. Ezek olyan brutális dolgok, amiktől egyszerűen az ember megrendül. Orbán az áldozatok oldalán áll, és azt mondja, hogy adjunk hálát az istennek azért, mert békében élhetünk.

– A választott vezetők dolga, hogy ezt meg is védjék – hangsúlyozta.

Szerinte csak ezután jön a politika: Magyarország mindig is a terrorizmus ellen volt.

Reméljük, hogy mindenkit ki tudunk hozni, aki magyar. Ez nem egyszerű egyébként

– mondta Orbán, majd leszögezte,

egyelőre magyarok nincsenek az áldozatok között.

Olvasói sztorik