Belföld

VOSZ: 10-15 százalékkal emelkedhetnek a bérek jövőre

MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán
MTVA/Bizományosi: Nagy Zoltán

A VOSZ üzletihangulat-felmérése szerint a kkv-vezetők 77 százaléka egyáltalán nem adna béremelést a következő 12 hónapban, de a többség egy 10 százalék alatti emelést „el tud képzelni”, írja a hvg.hu.

A VOSZ Barométer friss eredményeit Kozák Ákos, a vizsgálatot készítő Egyensúly Intézet társalapítója, üzleti kapcsolatokért felelős igazgatója ismertette. Mint mondta,

úgy tűnik, mintha a vállalkozások hangulata nem romlott volna érdemben a harmadik negyedévre, azonban a felszín alatt mutatkoznak repedések.

A fő mutató a második negyedévhez képest lényegében stagnál (az adatfelvétel augusztusban volt, tehát az akkori állapotokat mutatja), 56-ról 55 pontra csökkent. Igaz, az első negyedévben még 61 ponton állt, ahhoz képest a romlás már jelentős, egyelőre kérdés, trendszerű hangulatromlás látható-e.

A korábbiakhoz képest változott, mi aggasztja leginkább a vállalkozásokat. Az energiaárak elszállása „nem forró téma már”, legnagyobb problémaként a megrendelések visszaesését említették.

Kozák Ákos közölte, látható, hogy a megkérdezett vállalatvezetők, akik a VOSZ tagvállalatai közül kerültek ki, ambivalensen látják a helyzetet. A saját vállalkozás helyzetét meglehetősen stabilan értékelik, ugyanakkor az általános gazdasági helyzetet egyre veszélyesebbnek ítélik a kkv-k.

A fizetési morál percepciója jelentősen romlott, vagyis többen látják problémának, hogy az üzleti életben a megrendelők nem fizetnek időben. A jelek szerint ez „markáns problémává kezd válni”.

Bár  jelen állás szerint a vállalkozások 77 százaléka nem tervez béremelést végrehajtani a következő 12 hónapban, borítékolható, hogy béremelések lesznek, főleg a minimálbér-tárgyaláson alakuló konszenzus miatt, mely most a minimálbér 15 százalékos, és a garantált bérminimum (szakmunkás minimálbér) 10 százalékos emelésénél tart.

Perlusz László VOSZ-főtitkár szerint ezek a mértékek a munkáltatói oldal számára nagyjából elfogadhatóak, a végleges megállapodásig még némi finomhangolások várható. Mivel a legkisebb fizetések emelése a magasabb béreket is feljebb tolja, a historikus tapasztalatok szerint a januári minimálbér/garantált bérminimum-emelés meghatározó az átlagkereset emelkedésének ütemére is. Ebből kiindulva jövőre a keresetek emelkedése (januárban és az év egészében) 10-15 százalék közé várható.

Ha az éves átlagos infláció 2024-ben 6 százalék lesz, ahogy a jegybank várja, akkor ez 4, valamivel 4 százalék fölötti reálbér-emelkedést fog jelenteni. Perlusz László szerint nagyjából ez a maximum, amit a vállalkozások még képesek elviselni, egy stagnáló, recessziós gazdasági környezetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik