Belföld

Jogerősen elítélték a fiatalokat, akik kavicsot, füvet és homokot tömtek egy gyerek szájába az általános iskolában

Már az előkészítő ülésen jogerős döntést hozott a Miskolci Törvényszék annak a kiét fiatalnak az ügyében, akik egy gyermekkorú társukkal homokot, kavicsot és füvet tömtek egy gyerek szájába egy borsodi általános iskolában. A gyerek életveszélyes állapotba került később, és életmentő műtéteket kellett rajta végrehajtani.

A Miskolci Törvényszék közleménye szerint az első- és másodrendű vádlottak tavaly márciusban egy borsodi kistelepülés iskolájának udvarán két oldalról lefogták a kiskorú társukat A földre fektették, majd a gyermekkorú társuk füvet, kavicsot és homokot tömött a szájába, amelyet a gyerek le is nyelt. Ezután elengedték a gyereket, majd távoztak a helyszínről.

A gyermek a vele történtekről senkinek nem számolt be, azonban a következő napokban egyre rosszabbul érezte magát, így szülei orvoshoz vitték. Végül kórházba került, ahol megműtötték. A lenyelt idegen anyag a szervezetében bélelzáródást okozott, így a gyermek közvetlenül életveszélyes állapotba került.

Az elkövetők az előkészítő ülésen beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról. Őket a törvényszék társtettesként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettében találta bűnösnek. Mindkettejüket 1 év 6 hónapra próbára bocsátotta, valamint a próbaidő alatti pártfogó felügyeletüket rendelte el.

Emellett a törvényszék külön magatartási szabályként fogalmazta meg a elkövetők számára, hogy vegyenek részt a pártfogó felügyelői szolgálat által szervezett csoportos, illetve a pártfogó felügyelő által felkínált egyéb foglalkozásokon.

közlemény szerint a bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként vette figyelembe a vádlottak beismerő vallomását, megbánó magatartását és azt, hogy őket a következmény tekintetében gondatlanság terheli. Továbbá a bíróság azt is enyhítő körülményként értékelte, hogy amennyiben a cselekményt követően a gyerek azonnali szakszerű orvosi segítséget kap, úgy a közvetlenül életveszélyes állapot, műtéti beavatkozással valószínűleg elkerülhető lett volna.

A törvényszék súlyosító körülményként vette figyelembe a társtettesi elkövetést és a gyerek számára okozott pszichés megterhelést, valamint azt, hogy a cselekmény következtében a beteg hosszabb időtartamú gyógykezelésre szorult. Az ítélet jogerős. A bűncselekményről és a gyanúsítottak vallomásairól, ebben a cikkünkben írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik