Belföld

Hét évet kértek a NAV egyik volt felsővezetőjére korrupció miatt, tagadja tettét

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség a NAV egyik volt felsővezetője és négy társa ellen korrupció miatt. Az ügyészség bűnszövetségben, üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által a hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyben.

Kovács Katalin, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre azt mondta, hogy hét év börtönt, hét év közügyektől eltiltást, és nyolc millió forintos pénzbüntetést kértek a volt NAV vezetőre beismerés esetére azzal, hogy véglegesen tiltsák el a közszolgálati jogviszony gyakorlásától, és vagyonelkobzást is rendeljenek el vele szemben.

A terhelt tagadta a bűnösségét és érdemi védekezést terjesztett elő

– mondta az ügyész.

A vádirat szerint a vezető beosztásban dolgozó hivatalos személy bizalmas, majd korrupciós kapcsolatot alakított ki egy debreceni vállalkozóval. A vállalkozó érdekeltségébe tartozó gazdasági társaságok között 2013 évtől kezdődő keltezéssel ellátott szerződésekkel több milliárd forint összegben kölcsönök folyósítására került sor, amely cégek egy részével szemben később kényszertörlési, illetve felszámolási eljárás indult.

Ezen kapcsolatokra figyelemmel a vállalkozó attól tartott, hogy a cégeket érintően eljárások indulhatnak a NAV-nál. Erre tekintettel megállapodtak abban, hogy rendszeresen juttatott különböző műszaki cikkekért és készpénzért cserébe a vezető pozíciójából fakadó lehetőségeinek felhasználásával a NAV felsővezető figyelemmel kíséri a cégeket érintő eljárásokat, azokról információkat szolgáltat, valamint közbenjár annak érdekében, hogy az eljárások a vállalkozó számára kedvezően végződjenek.

A NAV felsővezető hivatali helyzetét felhasználva konkrét adóhatósági eljárás befolyásolásában is közreműködött. Mindezekért a volt hivatalos személy az átvett műszaki cikkek útján legalább 3 és félmillió forint jogtalan előnyre tett szert és további ezer euróval is gazdagodott.

A NAV vezető egy másik debreceni vállalkozóval is hasonló korrupciós kapcsolatot alakított ki, amelynek keretében jogtalan előnyként 4 millió forint értékű gépkocsihasználatot és gépkocsi vásárlásban nyújtott kedvezményt kapott. Az ügyészség hét év letöltendőt, nyolc milliós pénzbüntetést és több mint hatmilliós vagyonelkobzást kért a volt NAV vezetőre.

Az ügy előzményeiről, ebben a cikkünkben írtunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik