Belföld

„Én egy orvos vagyok, aki viszonylag közel jött az emberekhez” – otthagyta ferencvárosi praxisát az ismert háziorvos

Kummer János
Kummer János

„Kedves pácienseim, kollégáim, barátaim! Ezúton értesítek mindenkit, hogy 2023. szeptember 30-ig maradok háziorvos, utána helyettesítésemet a Ferencvárosi Önkormányzat fogja biztosítani” – állt 2023. szeptember 1-jén Dr. Eörsi Dániel háziorvos közösségi oldalán, amit az mfor.hu vett észre. 

A népszerű orvos a búcsúig rendszeresen posztolt a Facebookon, például arról, hogy mi vitte őt erre a pályára, mi viszi el onnan, a járványról, a praxisközösségi rendszerről, az orvos-beteg viszonyról, a közömbösségről, a halálhoz való viszonyáról vagy a háziorvosok magára hagyatottságáról.

Szeptember 5-i posztjában például ez áll:

A háziorvosnak van egy közvetítő szerepe a fehérköpenyes egészségügy és a civil ruhás lakosság között. Régen azt hittem, hogy én a civilek nagykövete vagyok a fehér ruhások között, de mára átálltam a másik oldalra. Én egy orvos vagyok, aki viszonylag közel jött az emberekhez.

Következő írásában a hosszú évekig vele dolgozó asszisztensének adózik, akivel azt az elvet követték, hogy

rendelőjükben nem kivételeznek senkivel, ott mindenki kvázi VIP-páciens volt.

Eörsi  2007. május 1-jétől praktizált Ferencvárosban. A háziorvos azonban nem fordít hátat az egészségügynek. Mint egyik posztjában elárulja:

Továbbra is háziorvosi munkát szeretnék végezni, de nem praxisban. Csapatban szeretnék dolgozni, ahol tanulni tudunk egymástól, de nem szeretnék ügyviteli dolgokkal foglalkozni, és szeretném nagyjából előre tudni, hogy hány beteget kell ellátnom aznap. Sokáig nem tudtam, hogy létezik ilyen munkahely. Aztán megtaláltuk egymást a Máltai Szeretetszolgálat Naszlady Attila Egészségfejlesztési Programjával (MMSZ NAEP). Felzárkózó településeken végzünk telemedicinális alapú ellátást. Nagyon jól képzett csapat a legjobb technikai háttérrel biztosít személyre szabott ellátást a legnehezebb sorsú települések lakosságának

Eörsi Dániel lapunknak is többször nyilatkozott, például a koronavírus-járvány kezdetén:

Kapcsolódó
Egy budapesti háziorvos kérése: mindenki maradjon otthon!
Eörsi Dániel könyörög a betegeknek, ne menjenek orvoshoz, hanem telefonáljanak. Szerinte csak egy középkori módszer van a járvány fékezésére: az elkülönülés. Tízezrek élete múlhat azon, hogy ezt megértjük-e, vagy sem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik