Belföld

Hivatalos: Gulyás Gergely dönt a környezetszennyező gyárakról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
A sokat bírált rendeletet egy utasításban pontosította a miniszter. Környezetvédelmi hatósági szerződés akkumulátorgyárak esetében nem köthető.

Megjelent kedden a Hivatalos Értesítőben a Miniszterelnökséget vezető miniszter utasítása a környezetvédelmi hatósági szerződés megkötésének feltételeiről, eljárásrendjéről.

Az utasítás hatálya kiterjed a területi környezetvédelmi hatóságokra, de nem érvényes azoknak

az akkumulátorgyártással összefüggő bármely tevékenységet folytató, valamint az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó hulladékgyűjtési, -előkezelési és -hasznosítási tevékenységet folytató engedélyessel megkötendő hatósági szerződésére.

Az utasítás szerint a területi környezetvédelmi hatóság a környezetvédelmi hatósági szerződésről szóló sokat bírált rendelet szerinti szerződéskötési szándékról a környezetvédelemért felelős miniszter (Lantos Csaba) útján tájékoztatja a közigazgatás-szervezésért felelős minisztert, tehát Gulyás Gergelyt.

A tájékoztatás teljesítése érdekében a területi környezetvédelmi hatóság beszámol

  • az engedélyes tevékenységével összefüggésben előtte indult hatósági eljárásokról, azok eredményéről,
  • a tevékenység környezeti hatásairól, az engedélyes nyilatkozatairól,
  • a hatósági szerződés megkötésével – közérdeknek megfelelő – várható előnyökről, illetve annak szükségességéről.

A hatóság a tájékoztatással egyidejűleg megküldi az engedélyessel megkötni kívánt hatósági szerződés tervezetét. A környezetvédelemért felelős miniszter szakmai álláspontjával kiegészítve továbbítja a szerződéssel összefüggő dokumentációt, amelyet annak beérkezését követő öt munkanapon belül – az arra vonatkozó szakmai álláspontjával együtt – a Miniszterelnökség közigazgatási államtitkára terjeszt fel a miniszterhez.

Gulyás a hatósági szerződés támogatásáról/elutasításáról a felterjesztést követő 15 munkanapon belül tájékoztatja a környezetvédelemért felelős miniszter útján a területi környezetvédelmi hatóságot.

Nincs helye támogató nyilatkozat kiadásának, ha az engedélyes az akkumulátorgyártáshoz kapcsolódó tevékenységet folytat.

Gulyás Gergely utasítása a közzétételét követő napon, szerdán lép hatályba.

Az eredeti rendelet lényege szerint veszélyhelyzet ideje alatt a környezetvédelmi hatóságok a környezetszennyező üzemekkel a jövőben szankciók kiszabása helyett szerződést köthetnek a szennyezés megszüntetéséről. Korábban az ellenzéki pártok és a környezetvédelmi szakemberek körében ez nagy felzúdulást keltett, a rendeletet összekötöttek a szaporodó akkumulátoripari beruházásokkal, amelyeknél sűrűn sértik meg a környezetvédelmi szabályokat.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter a felzúdulásra reagálva közleményt adott ki, amely szerint csak a kohászati üzemekre (a Dunaferre) vonatkozik majd a környezetvédelmi hatósági szerződés, ám ez még a mostani miniszteri utasításból sem következik. A Miniszterelnökség közleménye szerint

a hatósági szerződéssel kapcsolatosan megjelent hangulatkeltő, a közvéleményt félretájékoztató nyilatkozatok szándékos politikai hisztériakeltés szándékával születtek.

Tudatták azt is, hogy a kormányrendeletből és az utasításból egyértelműen kiderül, a munkahelyek védelmét szolgáló jogi eszközök visszaélésszerűen nem alkalmazhatók, és egyértelmű garanciákat tartalmaznak a környezetvédelmi szempontok érvényesítésére.

Kapcsolódó
Visszafordíthatatlan környezeti károkat idézhet elő a kormány rendelete, ha így marad
A jövő nemzedékek szószólója szerint felül kell vizsgálni a rendeletet, amivel megúszhatják a büntetést az akkumulátorgyártók és valamennyi szennyező üzem.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik