Belföld

Megtagadták a vallomást a viperás antifasiszta támadások gyanúsítottjai

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Hamarosan vádat emelhetnek az antifa támadások több gyanúsítottja elleni is. A BRFK ugyanis három gyanúsított esetében is lezárta a nyomozást, és továbbította az iratokat az ügyészség felé.

Az öt támadás során kilencen sérültek meg összesen. Közülük négyen súlyos, öten könnyű sérülést szenvedtek. Az elkövetők a ruházatuk alapján választották ki az áldozataikat, követték őket és egy általuk alkalmasnak ítélt helyen rájuk támadtak.

A BRFK nyomozói február 11-én egy gyűlés helyszínének közelében felismertek három feltételezett elkövetőt – egy 29 éves német állampolgárságú férfit, egy 26 éves német és egy 38 éves olasz állampolgárságú nőt – akiket még aznap elkaptak a Teréz körúton.

A BRFK közleménye szerint a német férfit és az olasz nőt közösség tagja elleni erőszak bűntett, a német nőt közösség tagja elleni erőszak bűntett előkészülete miatt hallgatták ki gyanúsítottként, és őrizetbe vették őket. Ők azonban megtagadták a vallomást.

Kapcsolódó
Letartóztatták a szombati viperás támadás három elkövetőjét
Egy további elkövető, egy német nő bűnügyi felügyelet alá került. Az ügyészség a letartóztatásáért fellebbezett.

A bűncselekménysorozat felderítésére a BRFK külön nyomozócsoportot hozott létre, amely mindvégig együttműködött és jelenleg is együttműködik a külföldi társhatóságokkal. A nyomozás eredményeként a három gyanúsítotton túl hat feltételezett elkövető azonosítása történt meg, akik ellen elfogatóparancsot adott ki a nyomozó hatóság. További nyolc fő is a nyomozók látókörébe került, akikkel szemben a szükséges nyomozati cselekmények folyamatban vannak.

A nyomozás során a korábbi gyanúsításokat módosították; az olasz állampolgárságú nőt bűnszervezetben, bűnsegédként elkövetett életveszélyt okozó testi sértés kísérletével, a német állampolgárságú férfit és a szintén német állampolgárságú nőt bűnszervezetben részvétellel gyanúsítja a rendőrség. Ők azonban mindvégig megtagadták a vallomástételt az eljárás során. A rendőrség a három gyanúsítottal szemben lezárta a nyomozást, és az ügyben keletkezett iratokat átadta az ügyészségnek.

Kapcsolódó
Kik azok a németek, akik Budapest utcáin verték az embereket?
Egyiküknek közvetlen kapcsolata van azzal a szélsőbaloldali csoportosulással, amelyhez több súlyos bűncselekményt kötnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik