Belföld

Elítélték az Egér úton büntetőfékező sofőrt, aki hüvelykujját mutatta a miatta ütköző autósoknak, majd elhajtott

Másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre, és pénzbüntetésre ítélte a bíróság azt a férfit, aki 2020 nyarán büntetőfékezett és balesetet okozott, Újbudán az Egér úton. A sofőrt két évre eltiltották a járművezetéstől.

A Fővárosi Főügyészség lapunknak küldött közleménye szerint a férfi érvényes vezetői engedély nélkül közlekedett autóval az Egér úton, a belső sávban, a megengedett 70 km/h helyett kb. 85 km/h sebességgel.

A vele azonos irányban közlekedő másik sofőr  az irányjelzőt szabályosan használva, a külső forgalmi sávból előzni kezdett, és a sávváltás miatt a vádlott elé került. A terheltnek a megengedettet egyébként is túllépő sebességről – pár másodpercig lassítania kellett, azonban ennél erősebb fékezésre nem kényszerült. Az előzés befejezését követően a másik autó sofőrje visszatért a külső forgalmi sávba.

Az elkövető azonban ingerült lett az előbbi közlekedési helyzet miatt, és ahelyett, hogy a belső forgalmi sávban továbbhaladt volna, felvette a külső sávba visszatérő jármű sebességét, és egy ideig mellette haladt, miközben a sofőr felé mutogatott. Ezután gyorsított, majd az autóját egy hirtelen mozdulattal jobbra kormányozva, bevágott a másik jármű elé, és büntetőfékezett.

A szándékos és közvetlen veszélyhelyzetben a sértett erőteljesen fékezett, próbálta az autót elkormányozni, de ennek ellenére is nekiütközött egy a belső forgalmi sávban szabályosan haladó másik kocsinak. A balesetben szerencsére senki nem sérült meg.

Az elkövető másik két jármű ütközését észlelte, ennek ellenére nem állt meg, hanem a lehúzott ablakon kinyúlva, a hüvelykujját mutatta a nekik, majd elhajtott. A két balesetező járműben több mint másfél milliós kár keletkezett.

A vádlott a szándékos, a közlekedési szabályokat súlyosan sértő „büntetőfékező” manőverével közvetlen veszélynek tette ki a két összeütköző jármű vezetőinek és utasainak az életét és testi épségét.

A büntetőfékező férfi  1 év 6 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést, 300 ezres pénzbüntetést kapott,  és 2 évre eltiltották a járművezetéstől. A vádlott és védője felmentésért fellebbezett, a főügyészség a büntetés helybenhagyását kérte.

Kapcsolódó
Felfüggesztettet kértek a negyven szentendrei óvodást szállító busz előtt büntetőfékező sofőrre
A tettét korábban tagadó férfi végül beismerte a bűnösségét, de azt állította, nem is büntetőfékezett olyan nagyot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik