Belföld

„Csak 10 nap jutott volna a táborban a józsefvárosi gyerekeknek évente” – folytatódik a Pikó–Kocsis-párbaj

24.HU
24.HU

Pikó András pénteken folytatta a közösségi médiában a józsefvárosi gyereküdültetési pénzek ügyének teregetését. A 386 milliós keret visszaélésgyanús felhasználásáról korábban nyilvánosságra hozott információi a napokban a kormányoldalról érkező támadásokat váltottak ki, hivatali elődje, Kocsis Máté és a Fidesz részéről.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki kormányinfón – miután lehazugozta Pikót – azt állította, hogy Kocsis Máté, illetve utója, Sára Botond polgármesterként felépíttette a gyermektábort 1,2 milliárd forintos költségen. A második ütemre ott maradt 2 milliárd forint, amiből a Pikó vezette VIII. kerületi önkormányzat nyugodtan működőképessé tehette volna a létesítményt, ám az „semmit nem valósított meg, hagyja a felújított táborrészt lerohadni, nem biztosítja a lehetőséget a gyerekeknek, hogy ott táborozzanak” – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Kocsis Máté hazugsággal vádolt meg, én viszont minden állításomat dokumentumokkal bizonyítottam

– írta a józsefvárosi polgármester, aki a vádakra válaszolva közölte:

  • józsefvárosi gyerekek üdültetésére évente csupán tíz napot használhatták volna a káptalanfüredi létesítményt,
  • a valódi építtető a Veszprém Handball Zrt. volt,
  • a cél nem gyereküdülő, hanem egy összességében 3,2 milliárdos költségvetésű kézilabda-utánpótlásközpont kialakítása volt.

Pikó szerint 2016 és 2020 között csupán a hat lakópavilon épült fel, miután kiirtották a területen az erdő nagy részét, a központi épület viszont máig nem készült el, ráadásul a kivitelezést végző állami cég időközben meg is szűnt.

A kiszolgáló központi épületnek még az elfogadott terveit sem tudták elkészíttetni az elődeim, Kocsis Máté és Sára Botond. 2020-tól idáig minden, a beruházást érintő érdemi döntés az azóta megszüntetett állami kivitelező cég, a BMSK kezében volt, ők döntöttek úgy, hogy elfogadhatatlanul rossz minőségűek a megörökölt tervek, ők terveztették újra, nekik kellett volna az összes közbeszerzést és kivitelezést intézni. De nem tették, mert a kormány, a hibánkul fel nem róható határidőcsúszás miatt előbb elvonta az állami támogatást, később ugyan visszaadták, de megszüntették a projektért felelős céget, így a káptalanfüredi fejlesztés jelenleg gazdátlan. A táborunk még mindig építési terület, oda nem lehet gyerekeket beengedni

írta a Facebookon Józsefváros polgármestere hozzátéve, hogy mindennek amúgy semmi köze sincs „a 386 milliós svindihez”, arról Gulyásék inkább el akarták terelni a figyelmet.

Pikó csütörtökön egy korábbi minisztériumi vizsgálat szövegét ismertette, amelyből kiderült: egy belső Emmi-vizsgálat is arra jutott, hogy duplán számolhatták el annak a 386 millió forintos állami támogatásnak az ellenszámláit, amelyet az önkormányzat a veszprémi klubnak adott.

Ez a költségvetési csalás gyanújának alapja

– közölte Pikó megerősítve, hogy a józsefvárosi önkormányzat feljelentése nyomán büntetőeljárás zajlik a káptalanfüredi beruházás ügyében az előző ciklus idején történtek miatt költségvetési csalás és okirathamisítás gyanújával.

Pikó még szerdán publikált egy másik szerződést is, amelynek létezését Kocsis Máté korábban letagadta. A közzétett dokumentum szerint a gyerektábor fejlesztésével megbízott Veszprémi Handball Zrt. 96 millió forintos projektmenedzseri és tanácsadói megbízást kötött a fideszes politikus egykori bizalmasával. A kedvezményezett a Park Consulting Kft. volt, amelynek nyolc – 12 millió forintos – részlet kifizetését garantálta a megállapodás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik