Belföld

Pikó: Minisztériumi szinten igazolták, hogy duplán számolták el a Kocsis-féle beruházás számláit

Pikó András szerint korábban minisztériumi szinten világították át az önkormányzat balatoni gyerektábor beruházását, amely a Veszprémi Handball Zrt.-n (VH) keresztül zajlott az önkormányzat előző, fideszes vezetése idején, és ott derült ki, hogy a veszprémi kézilabdás cég duplán számolta el a beruházás támogatási számláit.

A józsefvárosi polgármester csütörtöki Facebook-bejegyzése szerint a beruházással kapcsolatban tárgyalásokat folytattak az Emberi Erőforrások Minisztériumával, a megbeszélésen előkerültek a VH Zrt. számlái is, amelyeket Pikóék eleve gyanúsnak tartottak. A találkozót követően az EMMI belső ellenőrzést folytatott le, majd annak eredményéről tájékoztatta az önkormányzatot.

Pikó a közösségi oldalán most a válaszlevél szövegéből tett közzé egy részletet, amelyben az EMMI jelzi: megállapították, hogy a VH Zrt. két támogatás esetében is elszámolta ugyanazokat a számlákat.

Az önkormányzat által részünkre átadott számlákat a megbeszéltek szerint leellenőriztük abból a szempontból, hogy az önkormányzat felé elszámolásra benyújtott számlákat korábban a Veszprémi Handball Team Zrt. által TAO elszámolásban felhasználták-e. Az ellenőrzés alapján azt tapasztaltuk, hogy a Veszprémi Handball Team Zrt. valamennyi érintett számlát TAO elszámolás keretében is benyújtotta hozzánk

– idézte az EMMI levelét a polgármester, hozzátéve, hogy a hivatalosan 378 millió forintos támogatásból, amely a káptalanfüredi tábor megvalósítására szólt, így könnyedén lett akár 756 millió is.

A polgármester idén áprilisban állt elő először azzal, hogy gyanús számlák bukkantak fel a beruházás elszámolásában. Akkor azt közölte, hogy „a benyújtott számlák között rendre megjelentek olyan másolatok, melyeken már korábbi taotámogatás terhére történt elszámolást tanúsító bélyegző szerepel”, ezért gondolták azt, hogy korábban máshol is elkönyvelték őket.

Pikó publikált egy másik szerződést is, amelynek létezését Kocsis Máté, Józsefváros korábbi polgármestere letagadta. A szerdán közzétett dokumentum azt bizonyította, a gyerektábor fejlesztésével megbízott VH Zrt. 96 millió forintos projektmenedzseri és tanácsadói megbízást kötött a 378 milliós támogatási keret terhére a fideszes politikus egykori bizalmasával. A kedvezményezett a Park Consulting Kft. volt, amelynek nyolc 12 millió forintos részlet kifizetését garantálta a megállapodás. A szerződést a Handball Zrt. akkori ügyvezető igazgatója, Kálomista Gábor írta alá 2017 elején.

A Park Consulting tulajdonosa Bíró Szabolcs, aki Kocsis kézilabda szövetségi elnöksége idején a Magyar Kézilabda Szövetség beszerzési cégét is vezette. Kocsis a szerződés szerdai megjelenése után a Fidesz frakción keresztül közölte, a Veszprémi Handball Zrt. és a Park Consulting Kft. között csupán egyszer történt 12 millió forintos kifizetés.

Pikó a Facebookon most kitért arra, hogy hivatali elődje, Kocsis Máté a dokumentumok sorozatos nyilvánosságra kerülése után fokról fokra változtatta álláspontját tagadásból beismerésbe.

Azt mondta Kocsis Máté, hogy nincs nyomozás. Nyilvánosságra hoztam a NAV nyomozást elrendelő döntését.

Azt mondta Kocsis Máté, hogy nincs tanácsadói szerződés. Nyilvánosságra hoztam a tanácsadói szerződést.

A lebukott frakcióvezető újabb bukfenccel mosakszik: a “nem létező” szerződéstől mára eljutottunk Kocsis Máté 12 millió forintos beismeréséig, elismerte, hogy 12 millióval megkárosították a józsefvárosi gyerekeket. Már csak a maradék 366 millióról kell vallomást tenni.

A káptalanfüredi gyermeküdülő-beruházás ügye évek óta igen érzékeny ütköző téma jelenlegi polgármester Pikó és Kocsis között. A fejlesztés ugyanis még Kocsis polgármestersége idején indult el az akkor még Simicska Lajos irányítása alatt álló veszprémi kézilabdaklubbal közösen. A területen lévő 3,5 hektáros erdő nagy részét kiirtották, hogy a helyére kézilabdacsarnokot, konferencia-központot építsenek, de a tábort a gyerekek is használhatták volna a nyári időszakban.

A számlák miatt megkerestük a Kálomista Gábor filmrendezőt is, aki azt mondta, a szerződést ugyan ő írta alá, de egy hónap múlva távozott a veszprémi cégtől.

Amikor ott voltam, még egy kapavágás sem történt Káptalanfüreden, így az elszámolásokról nekem fogalmam sincs, nem is lehet

– mondta Kálomista, aki azt is közölte, jogi úton akar elégtételt venni azért, mert belekeveredett a neve a történetbe.

Gulyás szerint Pikóék hazudnak arról, hova kerülhetett pénz

A káptalanfüredi beruházás ügye a csütörtöki Kormányinfón is előjött. Az ATV kérdezett a 96 millió forintos szerződésről, amelynek a létét Kocsis sokáig tagadta. Gulyás Gergely szerint a VIII. kerületi önkormányzatnak valóban volt olyan terve, hogy gyermekek táboroztatására hoz létre beruházást, és felújít egy tábort Káptalanfüreden. Ez 3,2 milliárd forint lett volna, Így szó sincs 300 milliós beruházásról, amit Pikó emleget – mondta Gulyás, aki szerint a beruházás első üteme megvalósult, amíg fideszes volt az önkormányzat, majd leállt a projekt.
Pikóék – Gulyás szerint – hagyják lerohadni a tábort, nem küldenek oda táborozni gyerekeket, és hazudnak arról, hogy kihez kerülhetett pénz, mondta a miniszter, aki azt azért elismerte, hogy a 96 milliós szerződésből 12 milliót kifizettek a kedvezményezettnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik