Belföld

Megvan a Budapesti Metropolitan Egyetem új rektora

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

A Budapesti Metropolitan Egyetem pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében tudatta: a rektori pozícióra kiírt nemzetközi pályázat eredményeként október 1-jétől a jelentős tudományos kapcsolatrendszerrel rendelkező Kocziszky György tölti be a tisztséget.

Hozzátették: a közgazdaság-tudományból kandidált, majd habilitált új intézményvezető a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, a világ- és regionális gazdaságtan intézet igazgatója és a regionális gazdaságtan tanszék vezetője is volt, korábban pedig hat éven át rektorhelyettesként tevékenykedett.

A szakember 1972-ben végzett gépészmérnökként a miskolci Nehézipari Műszaki Egyetemen, három év múlva pedig az okleveles gazdasági mérnöki képesítést is megszerezte. Kutatási területe elsősorban az etikus közgazdaságtan, illetve a regionális gazdaságtan, valamint a növekedés- és fejlődéselméletek.

2011-től 12 éven át a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának külső tagja volt.

Idézték a közleményben az új rektort, aki megtiszteltetésnek nevezte kinevezését és reményét fejezte ki, hogy az üzleti szektorban szerzett tanácsadói tapasztalata mellett a vezetés- és szervezéstudományi ismereteit is kamatoztathatja új tisztségében.

Kifejtette: véleménye szerint sikeres pályázatában régiós akadémiai beágyazottsága is szerepet játszott, és szeretné elérni, hogy a Budapesti Metropolitan Egyetem Közép-Európa meghatározó felsőoktatási intézményévé váljon.

Az egyetem közölte: Bachmann Bálint leköszönő rektor tudományos pályáját a Pécsi Tudományegyetem doktori iskolájának vezetőjeként folytatja az idei tanévtől.

Nemrég tizennégy, a Budapesti Metropolitan Egyetemen töltött év után távozott Tóth Ágnes vezérigazgató az intézmény éléről, miután a METU több mint egy tucat oktatóját vesztette el azt követően, hogy Kovács Attila dékán előbb menesztette a kommunikáció szak három oktatóját, majd a velük vállalt szolidaritás kifejezéseként tíz másik oktató is felmondott. A kirúgott és a felmondott oktatók az egyetem újságíróképzésében dolgoztak.

Kapcsolódó
Csak ígéreteket kaptak a METU-s tanárokkal szolidarító diákok
És azt sem tudni, mikor fognak velük egyeztetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik