Belföld

Csak ígéreteket kaptak a METU-s tanárokkal szolidarító diákok

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Szerdán a Budapesti Metropolitan Egyetem diákjai gyertyagyújtást szerveztek, hogy így szolidarítsanak azokkal az oktatókkal, akiket az utóbbi napokban bocsátottak el, vagy mondtak fel az intézményben.

Mint megírtuk, az őszi félév kezdete előtt nem sokkal Kovács Attila dékán kirúgta a Metropolitan három oktatóját, Gócza Anitát, Gayer Zoltánt és Murai Andrást. A dékánnak írott tiltakozó és információkérő levelük eredménytelensége és a hallgatók petíciójának sikertelensége után aztán tíz újabb oktató mondott fel.

A szerdai esemény szervezői együtt kívánták kifejezni nemtetszésüket a METU-ban történt változások miatt, és a „hivatalos rész” vége után megjelent Kovács Attila dékán és Bachmann Bálint rektor is.

Farkas Norbert / 24.hu Szolidaritási megmozdulás a Budapesti Metropolitan Egyetemnél 2023. szeptember 13-án.

A 24.hu-nak nyilatkozó, névtelenséget kérő hallgató szerint a diákok elmondták az észrevételeiket a két vezetőnek, például azt, hogy feléjük semmilyen kommunikáció nem zajlott arról, hogy az oktatókat el fogják küldeni. Ez azért is fontos, mert sokan már elkezdték írni a szakdolgozatukat és kiválasztották a konzulenst is, ám a konzulenst azóta kirúgták.

Erre azt a megoldást tudták kínálni, hogy ha meg tudnak egyezni a távozó oktatókkal, akkor külsősként segíthetnek befejezni a szakdolgozatokat. Illetve annyi engedményt adtak az ezután témát és konzulenst választó hallgatóknak, hogy az október végi határidőt áthelyezik november végére.

Információink szerint a megbeszélésen szóba került az is, hogy milyen új oktatók érkezhetnek az egyetemre. Ezzel kapcsolatban a két vezető annyit mondott, hogy nem zárkóznak el attól, hogy a kormánypárti médiából is igazoljanak oktatókat, mondván „náluk mindenki tiszta lappal indul”, és nem fogják figyelembe venni az előéletüket. 

Kovács Attila dékán azt is állította, hogy két választási lehetősége volt: vagy az előző szemeszter végén bocsátja el az oktatókat, vagy az új szemeszter elején. Amikor a hallgatók kérdőre vonták, hogy miért nem augusztusban történt meg az elbocsátás, Kovács a szenátusra hárította a felelősséget, mondván az szeptember 1-jét tűzte ki a végrehajtás dátumaként.

A helyszínen tartózkodó hallgatók azt is felpanaszolták, hogy hiába próbáltak kommunikálni a Hallgatói Önkormányzattal (HÖK), nem álltak szóba velük, pedig a HÖK-nek a szenátusban is ott ül a képviselője. A 24.hu-nak nyilatkozó hallgató szerint összességében nem nagyon kaptak kézzel fogható információkat, és az sem derült ki, hogy a közeljövőben tudnak-e majd egyeztetni az egyetem vezetésével a vitás kérdésekről.

A METU közleménye

A Metropolitan Egyetem szerdán a következő közleményt adta ki:

„A Budapesti Metropolitan Egyetem a folyamatos fejlődésben hisz, amely a digitális és fenntarthatósági szempontokra fókuszáló átalakulásra adott válaszok szem előtt tartását, a kor igényeinek megfelelő oktatást jelenti. Oktatóink kiválasztásánál az akadémiai eredményesség és láthatóság, valamint a nemzetközi tapasztalat mellett a naprakész, gyakorlati tudás átadásának képessége a fő szempont. Az oktatói kör összeállítása az egyetem akadémiai vezetőinek feladata, amit az egyetemre jellemző magas színvonalon látnak el. A METU határozottan cáfolja, hogy bármilyen döntésben politikai vagy ideológia hatások érvényesülnének.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik