Belföld

Ásotthalom polgármestere szerint összeomlott a határvédelem

Papp Renáta szerint már a határkerítés sem tölti be védelmi szerepét.

Ásotthalom polgármestere szerint immár nemzetközi sétálóutca lett a dűlőutakból A Szegeder idézte Papp Renátát, aki közösségi oldalán írt arról, hogy 50–60 fős csoportokban mozognak az illegális bevándorlók, egyetlen éjszaka több tucat csempészjármű fordul meg a településen, miközben kedden csak az ásotthalmi polgárőrség 157 embert tartóztatott fel. Szerinte folyamatosak a lövések a határ túloldalán, amit ők is hallanak.

Kijelentjük, a határvédelem – az itt teljesítő egységek jelenléte mellett, de – összeomlott.

Papp Renáta bejegyzéséhez ennek igazolására egy videót is mellékelt.

A Mi Hazánk által támogatott, független polgármester szerint augusztus óta folyamatosan romlik a helyzet.

Már nem tölti be azt a védelmi szerepet a határkerítés, amiért létesítették.

Ezt már a Délmagyarországnak nyilatkozta a polgármester. Szerinte az élőerő hiánya miatt a kerítést már olyan sűrűn támadják, hogy egy-egy meggyengült részen akár félszázan is átjutnak. Augusztus óta romlik a helyzet, korábban csak a tanyavilág, az erdő és a dűlőutak voltak érintettek, de már belterületen is rendszeresek a rendőri akciók. A héten kétszer fogtak fényes nappal, a főutcán csempészautót, ami kockázatot jelent, hiszen legtöbbször ezekkel menekülnek. (Augusztusban egy szír gyermek halt meg egy balesetben.)

Papp Renáta szerint az ásotthalmiakat nyugtalanítja, hogy egyre gyakrabban hallanak fegyverropogást, ami egyelőre csak a szerb oldalon jellemző, de érkezett már lakossági bejelentés arról is, hogy az 55-ös út felől is hallottak lövéseket. (A rendőrség kedden számolt be arról, hogy a minap Röszkénél egy férfi gépkarabéllyal a vállán biztosította a migránsok átjutását a határon.) A polgármester szerint gyökeres változtatásokra lenne szükség, mert a helyiek türelme fogytán, egyre több jelzést kap arról, hogy tüntetést szerveznek.

Papp Renáta korábban Ásotthalom alpolgármestere volt. Egy éve polgármester.  Függetlenként, a Mi Hazánk támogatásával indult, miután elődja, Toroczkai László a Mi Hazánk listájáról országgyűlési mandátumot szerzett, a parlamenti képviselőség pedig összeférhetetlen a településvezetői poszttal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik