Belföld

A svéd NATO-tagság októberben sem lesz parlamenti téma

Marja János / 24.hu
Marja János / 24.hu
Novák Katalin egyelőre hiába bízik a képviselők bölcsességében

Az Országgyűlés 2023. évi szeptember – október havi üléstervében sem szerepel a svéd NATO-tagság, amit immár csak Törökország és Magyarország blokkol. Az Orbán-kormány tavaly júliusban nyújtotta be a törvényjavaslatot, a Svéd Királyság csatlakozásának ratifikálása az Észak-atlanti Szerződéshez azóta húzódik.

Noha Novák Katalin államfő néhány hete ismét sürgette a svéd NATO-tagság megerősítését, és azt mondta, bízik a képviselők bölcsességében, hogy az mielőbb megszavazzák. Ez egyelőre kétséges, hiszen egykori párttársa, Kövér László már abban sem biztos, hogy ezt nekik meg kell szavazniuk.

Olyan szövetségesre nekünk nincsen szükségünk, amelyiknek az a véleménye rólunk meg a mi hazaszeretetünkről, amit ez a kis film tükröz. Tehát mit keresünk mi egy szövetségben? Valaki nincs a helyén

fogalmazott a fideszes házelnök a Bayer Show-ban. Mindennek oka most egy, a svéd közoktatásban is használt 2019-es oktatóvideó a magyar demokrácia állapotáról. Gulyás Gergely miniszter a kisfilmet sértőnek nevezte, úgy vélte, ha azt az állami iskolákban vetítik le, az azt jelenti, hogy Svédország mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne ratifikálja a NATO-csatlakozásukat.

Ez az oktatófilm vagy oktatási film, ez csak a jéghegy csúcsa.

Ezt már vasárnap Kovács Zoltán mondta a Hír Tv műsorában, szintén Bayer Zsoltnak. A nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár szerint Svédország nincs abban a morális felsőbbrendű pozícióban, hogy leckét adjon Magyarországnak demokráciából.

Az ügy külön érdekessége, hogy mennyire különbözően ítéli meg az ügyet Európa biztonsága szempontjából Novák Katalin és Kövér László. A diplomáciában igen aktív államfő szerint a NATO-t erősítené Svédország csatlakozása, míg a házelnök meggyőződése, hogy azzal gyengülne Európa biztonsága, mert

növeli a szó szoros és áttételes értelmében vett érintkezési felületet Oroszország és a NATO között.

Az amerikai védelmi tárca egyik magas rangú vezetője korábban azt közölte, hogy híreik szerint mind a török, mind a magyar kormány jelezte: a jövő hónapban törvénybe iktatja Svédország NATO-csatlakozását. A parlamenti ülésterv alapján ennek egyelőre semmi jele.

Kapcsolódó
Hiába a hangos tiltakozás, októberben szavazhatnak a képviselők Svédország NATO-tagságáról
Cserébe a svédeknek kézcsókra kell járulniuk Orbán színe elé a Foreign Policy forrásai szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik