Belföld

Hiába a hangos tiltakozás, októberben szavazhatnak a képviselők Svédország NATO-tagságáról

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

Az amerikai védelmi tárca egyik magas rangú vezetője azt közölte, hogy mind a török, mind a magyar kormány jelezte: a jövő hónapban törvénybe iktatja Svédország NATO-csatlakozását – írta cikkében a Foreign Policy, amit a hvg.hu szemlézett. A névtelenséget kérő illetékes azt is mondta Jack Detchnek, a tengerentúli folyóirat nemzetbiztonsági szakírójának, hogy Stockholm minden feltételnek megfelel, ezért arra számítanak, hogy októberben pont kerül a történet végére.

Az ENSZ-közgyűlés ülésszaka előtt Orbán Viktor közeli munkatársai Washingtonban a Biden-kormányzat megbízottjaival és kongresszusi képviselőkkel találkoztak. Éppen e megbeszélések alapján törvényhozási tanácsadók úgy vélik, hogy a magyarok valószínűleg már nem akadályozzák tovább a belépést, és úgy tűnik, hogy ezt magyar részről is megerősítették.

Orbánnak cserébe mindössze az a kívánsága, hogy a svédek járuljanak „kézcsókra” a színe elé a lap forrásai szerint. Ide tartozik, hogy Menczer Tamás külügyi államtitkár kedden azt közölte: „Hírlapi kacsa a Szabad Európa honlapján megjelent azon hír, amely szerint a magyar kormány a svéd NATO-csatlakozással kapcsolatban azt várja, hogy a svéd miniszterelnök vagy külügyminiszter Magyarországra utazzon.”

Szijjártó Péter külügyminiszter a múlt héten mindenesetre élesen kikelt egy svéd iskolai oktatófilm miatt, amely a magyar demokrácia leépüléséről szólt, ami szerinte kihatással lehet a svéd NATO-csatlakozás magyarországi ratifikálására. Kövér László házelnök pedig egyenesen úgy fogalmazott Svédország NATO-csatlakozásáról egy hétvégi tévéinterjújában, hogy „nem biztos, hogy ezt nekünk meg kell szavazni”. A téma előkerül majd a kormánypártok esztergomi frakcióülésén is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik